video/ drugi dan posjete hrvatskoj

Vučića isprovocirala pitanja o govoru u Glini: Takvu vrstu poniznosti da vam se dodvoravam nikada nećete vidjeti!

Front13.02.18, 14:09h

Vučića isprovocirala pitanja o govoru u Glini: Takvu vrstu poniznosti da vam se dodvoravam nikada nećete vidjeti!
"Vidim malo žena ovdje... kordunaški običaj, vi volite...znam...tako je i kod mog oca", rekao je Vučić dodavši kako su demografski problemi očito izraženi kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji

 

Drugog dana posjeta Hrvatskoj srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u posjetu je općini Gvozd i naselju Vrginmost te će u društvu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u 16 sati prisustvovati skupštini Srpskog narodnog vijeća u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog- piše Dnevnik.hr.

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić drugog dana službenog posjeta Hrvatskoj u obilasku je općine Gvozd u Sisačko-moslavačkoj županiji i naselja Vrginmost. 


Prvo je posjetio jednu srpsku obitelji Vučić, ali bez prisutnosti medija.

 

Nakon toga srbijanski predsjednik obišao je Osnovnu školu Gvozd u sklopu koje se nalazi i vrtić. Školi je poklonio 10 računala, a oni su mu na tome srdačno zahvalili jer su, kako su rekli, radili sa zastarjelom opremom. Jedna profesorica dobacila je predsjedniku Srbije da bi im dobro došlo još jedno računalo, a Vučić je obećao da će "već danas to riješiti".

 

Također, malim folklorašima obećao je i narodne nošnje, a oni su zatražili "vlaške".

 

Nakon susreta s školarcima i profesorima, Vučić je u društvenom domu razgovarao s građanima koji žive u Vrginmostu. Na samom početku, srbijanski predsjednik nasmijao je prisutne.

 

"Vidim malo žena ovdje...kordunaški običaj, vi volite...znam...tako je i kod mog oca", rekao je Vučić dodavši kako su demografski problemi očito izraženi kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji.

 

Na samom početku, rekao je da želi bolje odnose Hrvatske i Srbije i da se zato odazvao pozivu hrvatske predsjednice.

 

"Takvu vrstu poniznosti s moje strane nećete vidjeti"


"Došao sam u Hrvatsku, i zato ne razumijem one koji napadaju Kolindu Grabar-Kitarović. Došao sam da poboljšamo odnose Srbije i Hrvatske, ne odnose u kojima bi netko nekoga ponižavao ili pobjeđivao već odnose suradnje, odnose u kojima bi jedni druge poštovali, odnose u kojima bi Srbi u Hrvastkoj mogli biti mirniji u svoju budućnost, koji bi mogli razmišljati kako da žive bolje, i iz njihovog kuta, kako da Hrvati u Srbiji imaju veću sigurnost u svojoj domovini. Nije problem da razgovoramo o svim otvorenim temama, o mnogo čemu ne razmišljamo isto, ali u budućnosti ne vidim nikakve spektakularne razlike u inetresima koje Srbi i Hrvati imaju", poručio je Vučić. 

 

U kasnijoj izjavi opet je stao u obranu hrvatske predsjednice.

 

"Gore mi je što su vrijeđali Kolindu Grabar-Kitarović nego što su vrijeđali mene. Politička histerija zbog mojeg posjeta Hrvatskoj se ne smiruje", istaknuo je. 

 

Rekao je da se nada da će biti pomaka po rješavanju pitanja nestalih.

 

Reporterka Nove TV Ivana Pezo Moskaljov upitala je Vučića opterećuje li njegov govor iz Gline iz 1995. godine međusobne srpsko-hrvatske odnose i misli li i danas da Glina nije hrvatska. Vučić je bio dosta oštar. 

 

"Čuo sam bezbroj istih pitanja jučer. Za mene je interesantno da mjera vaše podrške i poštovanja je jednako proporcionalna poniznosti koju očekujete od nekoga tko bi došao među vas. Takvu vrstu poniznosti s moje strane, straha ili potrebe da vam se dodvoravam nikada nećete vidjeti. Ta mjera poniženja i poniznosti koju očekujete od svakog iz Srbije da bi mogao da razgovara s nekim iz Hrvatske je pogrešan put. Dodatno sam sretan da niti jedan hrvatski predsjednik i premijer, s kojim se nitko u Srbiji ne slaže, takvu vrstu hajke neće doživjeti u Srbiji. Bio sam čini mi se vrlo pristojan, učtiv i odgovoran, i na uvrede ne želim odgovarati uvredama i klevetama. I danas sam o sebi čuo najgore moguće stvari i neistine. Čini mi se da ne razumijete jednu stvar: imamo različite poglede na ono što se događalo prije 23 ili 28 godina", odgovorio je Vučić dodavši da je Oluja za Hrvatsku praznik a za Srbe dan tuge.

 

Rekao je i da nije došao tražiti ničiju ispriku jer su tijekom rata sve kuće Vučića u selu Čipuljući spaljene nego da je došao razgovarati o budućnosti.

 

Vučić samo 20-ak kilometara od Gline gdje je 1995. održao govor


Reporterka Nove TV Ivana Pezo Moskaljov, koja prati Vučićev posjet Vrginmostu, javlja kako je policija praktički na svakom koraku uz prometnice kojima srbijanski predsjednik treba proći. Podsjetimo, Vučićev dolazak u Hrvatsku ocijenjen je visokorizičnim te se odvija pod jakim osiguranjem.

 

Vrginmost je naselje u kojem živi većinsko srpsko stanovništvo (prema posljednjem popisu stanovništva 66 posto), a predsjednik Srbije želi se uvjeriti kako žive Srbi u Hrvatskoj.

 

Vrginmost se također nalazi 20-ak kilometara od Gline, u kojoj je Vučić 1995. godine održao svoj "poznati" govor. Podsjetimo, prvog dana njegova boravka u Hrvatskoj, Vučića je "zaskočio" saborski zastupnik Miro Bulj upitavši ga kada će doći u Glinu i ispričati se njezinim stanovnicima upravo zbog tog govora.

 

Tijekom Domovinskog rata Vrginmost su okupirali Srbi, a mjesto je oslobođeno u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

 

Nakon završetka Domovinskog rata, 1996. godine, naziv mjesta je promijenjen u Gvozd. No 2012. godine SDSS je izglasao da se mjestu vrati nekadašnje ime Vrginmost, ali je općina koja obuhvaća 19 naselja zadržala ime Gvozd.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook