INICIJATIVA ZA PRAVEDNIJE BH. DRUŠTVO

Milijarde u rukama (političke) elite: Hoće li se u BiH uvesti porez na bogatstvo i šta bi time dobili njeni građani?

Hronika11.02.18, 09:30h

Milijarde u rukama (političke) elite: Hoće li se u BiH uvesti porez na bogatstvo i šta bi time dobili njeni građani?
Imajući u vidu da se ukupno bogatstvo u BiH po studijama, utvrđeno različitim metodologijama, procjenjuje između 114 i 218 milijardi KM, uvođenje poreza na bogatstvo može predstavljati značajan izvor sredstava za novu dimenziju socijalno pravednije politike u BiH

 

 

Uvođenjem poreza na bogatstvo možemo stvoriti znatno pravednije društvo, te redistribucijom bogatstva umanjiti nepravedne razlike među našim građanima, tvrdi se u saopštenju SDP-a BiH.


Aner Žuljević, delegat SDP BIH u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je da će ova partija ponovno uputiti inicijativu prema entitetskoj vladi u smislu uvođenja poreza na bogatstvo.
 

„Prije dvije godine uputili smo inicijativu za uvođenje poreza na bogatstvo ali je Vlada FBiH to odbila uz obrazloženje da su trenutne mjere zadovoljavajuće, odnosno da imamo univerzalni porez na dohodak od 10% i da je to sasvim dovoljno. Ne znam gdje uvaženi premijer i njegovi saradnici žive, ali ono što mi vidimo je velika nepravda i velika razlika između bogatih i siromašnih, te smatramo da je porez na bogatstvo nužan instrument solidarnosti kako bi se oporezivanjem bogatstva pomoglo onima koji žive u siromaštvu ili ispod granice siromaštva.
 

Nedavno je izašlo nekoliko studija koje su potvrdile opravdanost uvođenja poreza na bogatstvo i opredjelilo nas da ovoj vladi damo jos jednu šansu da pokažu kako nisu isključivo zaštitnici kapitala što su svojim reformama i udarom na radnike do sada promovisali.


Ukoliko je vlasti ponovno odbiju, SDP će porez na bogatstvo učiniti dijelom Plana 10 i učiniti sve da ga uvede nova vlada nakon izbora u oktobru“, ističe Žuljević.
 

Imajući u vidu da se ukupno bogatstvo u BiH po studijama, utvrđeno različitim metodologijama, procjenjuje između 114 i 218 milijardi KM, uvođenje poreza na bogatstvo može predstavljati značajan izvor sredstava za novu dimenziju socijalno pravednije politike u BiH.


 „Trend u našem društvu u kojem se bogatstvo akumulira u rukama nekolicine tj. u rukama zatvorenih krugova političko-ekonomskih elita se mora adekvatno i socijalno pravednije porezno tretirati.


Oporezivanje bogatstva je važna komponenta funkcije poreske politike jer ukazuje na političku opredjeljenost i orijentaciju ka cijelom sistemu mjera, koje bi trebale voditi ka većoj ekonomskoj i socijalnoj ravnopravnosti. 


Naše društvo se ne smije  pomiriti sa stanjem u kojem je normalno da imamo isti porezni tretman stotina milionera, te da ulicama prolaze auta vrijedna preko stotinu hiljada maraka, dok istovremeno pola miliona građana živi na granici ili ispod granice siromaštva. 


Jasno ističemo kako nemamo ništa protiv bogatih ljudi, tako da ovom inicijativom želimo samo poslati poruku kako nam treba veći element solidarnosti u okviru poreznog sistema kako bi zaštitili najugroženije kategorije našeg društva, ističe s eu saopštenju SDP-a BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!