Otkrivamo vam recept za puding od hljeba koji je u 13. vijeku u Engleskoj bio poznat i kao ”puding siromašnog čovjeka” pošto je bio popularno jelo u nižim klasama. Danas je popularan širom svijeta, upravo zbog specifičnog ukusa i izdašnosti.
Sastojci:
manja vekna bajatog hljeba isječena na kockice (oko 6-7 šolja)
4 šolje mlijeka
3 jaja
2 šolje šećera
2 kašike estrakta vanile
1 šolja suhog grožđa (potopljenog sat vremena u 1/4 šolje viskija/ruma)
1/2 kašičice cimeta,
3 kašike otopljenog putera
Priprema:
Uključite i zagrijte rernu na 200°C. Sipajte mlijeko u veću posudu za miješanje i dodajte isječeni hljeb. Pritisnuti hljeb rukama, kako bi pokupio mlijeko. U odvojenoj posudi, umutiti jaja, dodavati šećer, vanilu i cimet. Sipati preko hljeba, dodati suho grožđe i pažljivo promiješati. Sipati istopljeni puter u pleh i premazati dno i strane posude. Sipati smjesu u pleh i peći oko 35-45 minuta. Puding je gotov kada vrhovi dobiju braon boju, a stranice počnu da se odvajaju od ivice pleha. Može se napraviti i u pojedinačnim vatrostalnim posudama.
(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook