MINISTAR BEZBJEDENOSTI BIH U ŽESTOKOM INTERVJUU

Dragan Mektić: Mi Srbi moramo proći tu katarzu i priznati genocid u Srebrenici! Učinio je to i Milorad Dodik!

Front10.02.18, 09:29h

Dragan Mektić: Mi Srbi moramo proći tu katarzu i priznati genocid u Srebrenici! Učinio je to i Milorad Dodik!
Ministar Mektić je rekao da “postoje relevantni dokumenti koji dokazuju genocid i da Srbi moraju to priznati”. Naveo je i da je genocid priznaio i sam Milorad Dodik

 

U razgovoru za Večernji list ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovinea Dragan Mektić, između ostalog je istakao da “Srbi moraju proći katarzu i priznati genocid u Srebrenici”.


Naime, ministar Mektić je rekao da “postoje relevantni dokumenti koji dokazuju genocid i da Srbi moraju to priznati”. Naveo je i da je genocid priznaio i sam Milorad Dodik te pojasnio: 


- Nemam ja šta tu kazati, s obzirom na to da je genocid javno priznao i sam Milorad Dodik još 2012. godine. A postoje i relevantni dokumenti koji dokazuju genocid i to moramo priznati. Pogledajmo u Njemačku, opet se njemački parlament neki dan izvinio za holokaust. Mi Srbi moramo proći tu katarzu i priznati genocid. Niko ne može zločine, poput onih u Srebrenici, raditi u moje ime. To su radili bolesni umovi i te osobe treba procesuirati – kazao je Mektić.


Odgovarajući na pitanja o paravojnoj formaciji "Srbska čast", Mektić je naveo da je to grupacija koja dolazi iz kriminalnog miljea, ali da posebno zabri njava činjenica što ti ljudi prolaze obuke van BiH, a najčešće u Rusiji: 
 

- Već duže vrijeme pratimo tu pojavu. Da nisu izašli u javnost 9. januara, mi bismo ih i dalje pratili u tajnosti. Prikazali su se na paradi na dan RS-a u vojnim i čudnim uniformama pa je javnosti trebalo objasniti ko su i šta su oni. Oni dolaze iz kriminalnog miljea i raznih paravojnih ratnih formacija koje su djelovale i u BiH i izvan nje. Došli smo do informacija da su se pokušali zakamuflirati u organizaciju veterana rata. Ono što nas zabrinjava jeste da su svi oni bili na raznim vojnim obukama izvan BiH, čak i u Rusiji, istakao je ministar Mektić.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook