Planirali i izgradnju aerodroma u Širokom Brijegu

CIA htjela da proizvodi oružje i avione u Mostaru: Tajni dokumenti otkrivaju planove za Hercegovinu

Hronika08.02.18, 09:36h

CIA htjela da proizvodi oružje i avione u Mostaru: Tajni dokumenti otkrivaju planove za Hercegovinu
U dokumentima se spominju imena tadažnjih vojnih funkcionera Jugoslavije koji bi trebalo da učestvuju u ovom "projektu". Napravljene su i skice vojnih i školskih aviona i helikoptera, kao i oružja koje bi te letjelice nosile

 

Među stotinama hiljada deklasifikovanih dokumenata koje je na svojoj zvaničnoj internet stranici objavila američka Centralna obavještajna agencija (CIA), velika pažnja posvećena je izgradnji tvornice SOKO u Mostaru. CIA je početkom pedesetih godina prošlog vijeka planirala da u Mostaru proizvodi oružje i avione.

 

Pod oznakom "Top secret" (strogo čuvana tajna) obavještajci CIA su do detalja opisali početak, namjenu i vrste oružja, vojnih letjelica koje će se proizvoditi u tvornici SOKO u Mostaru.

 

Godinama su pratili razvoj te namjenske industrije i o tome u detalje izvještavali svoje pretpostavljene u Pentagonu. U dokumentima koji datiraju još s početka 50-ih godina prošloga vijeka detaljno se navodi ko će i kako, te zbog čega stajati iza projekta izgradnje tvornice SOKO, piše Večernji List.

 

U dokumentima se spominju imena tadažnjih vojnih funkcionera Jugoslavije koji bi trebalo da učestvuju u ovom "projektu". Napravljene su i skice vojnih i školskih aviona i helikoptera, kao i oružja koje bi te letjelice nosile. U tajnim dokumentima američke agencije spominje se i Široki Brijeg gdje je trebalo da se gradi aerodrom, a čija namjena je bila obuka budućih vojnih pilota iz vojno-vazdušne škole Mostar koja je takođe trebalo da bude osnovana.

 

U dokumentima se spominju imena funkcionera Nikole Bračića i majora Jerkovića. Tvornica letjelica "Ikarus" iz Zemuna je trebalo da bude preseljena u Mostar, kao i vojno-građevinsko preduzeće "Majevica" iz Novog Sada. "Majevica" je trebalo da izgradi postrojenja i stanove za nove radnike u Mostaru..

 

Agenti CIA u izvještajima obavještavaju nadređene  o planovima gradnje, koliko će biti skladišta, proizvodnih linija i stambenih jedinica u kojima bi trebalo da stanuju visoki funkcioneri JNA.

 

Takođe se pozivaju na neke tehničke podatke tvornica s kojima je SOKO imao ugovore, među kojima su Boing, Douglas, British Aerospace, Airbus i mnoge druge.

 

(Večernji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook