Nova zvijezda serije 'Dobrodošli u Orient Express'

Sa devet godina ostao bez majke, a ubrzo i bez oca... Pročitajte životnu priču mladog bh. glumca Rijada Gvozdena

Kultura06.02.18, 12:59h

Sa devet godina ostao bez majke, a ubrzo i bez oca... Pročitajte životnu priču mladog bh. glumca Rijada Gvozdena
Rođen je u Gornjem Vakufu, međutim kao dječak je ostao bez oba roditelja - majku je izgubio kad je imao devet godina, a otac je umro ubrzo nakon nje. Nakon toga dom su mu pružili u SOS selu Gračanica

 

Mladi bh. glumac Rijad Gvozden, nakon što je ostvario nekoliko zapaženih uloga u filmovima domaće, ali i strane produkcije, u naredna četiri mjeseca će se posvetiti radu na dva velika projekta. Jedan od njih je domaća TV serija 'Dobrodošli u Orient Express', u kojoj će ostvariti jednu od glavnih uloga.

 

Seriju realizuje DEPO produkcija iz Sarajeva, a pred bh. gledaoce stiže sredinom ovog mjeseca, kada u programu TV1 počinje emitovanje prvog ciklusa.   

 

Ovaj 29-godišnji glumac prvu profesionalnu saradnju ostvario je s bh. oskarovcem Danisom Tanovićem, a naročite simpatije domaće i regionalne publike stekao je igranjem u predstavi “Bosanac na odmoru”, koja će uskoro doživjeti svoje 100. izvođenje. Rijad se nedavno okušao i u novoj ulozi, u spotu Lepe Brene.

 

Međutim, ono što je manje poznato o Rijadu Gvozdenu je da je odrastao u SOS selu. Rođen je u Gornjem Vakufu, međutim kao dječak je ostao bez oba roditelja - majku je izgubio kad je imao devet godina, a otac je umro ubrzo nakon nje. Nakon toga dom su mu pružili u SOS selu Gračanica.

 

– Na neke stvari u životu naprosto ne možete utjecati. Tako sam se i ja našao u situaciji da zbog gubitka roditelja dođem živjeti u SOS Dječije selo. Svakako da su mi moji roditelji nedostajali u periodu odrastanja, kao uostalom što nedostaju i danas, i kao što će uvijek nedostajati, ali sam ipak imao sreću da je SOS porodica za mene bila mjesto sretnog odrastanja, a SOS mama i cijeli tim ljudi koji se svakog dana brine da djeci bude dobro, bili i još su istinska podrška i neko ko mene, a i ja njih doživljavam kao pravu porodicu - ispričao je u intervjuu za magazin Azra Rijad Gvozden.

 

Sada na razne načine pomaže SOS Dječijem selu, a bio je i zaštitno lice reklame za akciju „Budi Kum/a“.


– Snimanje spota i promoviranje kumstva SOS porodica je za mene nešto najdraže što sam do sada uradio za SOS Dječija sela. Toliko dugo i na tako poseban način su SOS Dječija sela bila uz mene, da je ovo najmanje što sam mogao uraditi zauzvrat. U vrijeme kada sam snimao spot za kumstvo, dobio sam ponudu za snimanje spota za jedan poznati brend, ali sam odustao jer nisam htio da se kosi sa onim što sam u reklami za kuma. SOS Dječija sela zaslužuju više od toga i zaista nema tog novca koji može stati ispred moje zahvalnosti SOS-u.

 

orient-express-prvi-ciklus-13
Na setu sa ekipom serijala "Dobrodošli u Orient Express": Ako sam odlučio da budem glumac, onda ću se potruditi da budem najbolji glumac što mogu

 

Bio je prinuđen odrasti prije nego njegovi vršnjaci. Na pitanje koliko je bilo teško u tom dobu snalaziti se, i što je najvažnije uspjeti ostvariti svoje snove u ovim izazovnim vremenima, Gvozden odgovara:

 

– Koliko god da uistinu možda i jesam odrastao nešto ranije u odnosu na svoje vršnjake, istovremeno i nisam. U konačnici sam imao sve ono što i moji prijatelji. Kada sam se zbog studija odlučio preseliti u Sarajevo, bio sam tek još jedan od studenata koji žive u drugom gradu. U principu, naučio sam da u izazovima koje mi je život postavljao, zapravo, vidim priliku, a ne poteškoću. Mislim da su vjera u ispravnost izbora i odlučnost za mene bili presudni. Vjerovao sam i još vjerujem da, kada radiš posao koji voliš, onda je sve moguće. Ako sam odlučio da budem glumac, onda ću se potruditi da budem najbolji glumac što mogu.

 

Cijeli intervju s Rijadom Gvozdenom možete pročitati na magazinu Azra.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook