FOTO/ Opasno ugrožena spomen-kosturnica

Zastrašujući prizori sa Sutjeske: Ogromni krater se otvorio ispod spomenika, slike uzdrmale bivšu Jugoslaviju

Hronika05.02.18, 08:19h

Zastrašujući prizori sa Sutjeske: Ogromni krater se otvorio ispod spomenika, slike uzdrmale bivšu Jugoslaviju
Prizor ogromnog kratera koji se otvorio ispod spomenika najvećoj bici iz Drugog svjetskog rata na prostoru Jugoslavije mnoge je emotivno potresao, pa se javljaju upravi parka nudeći se da pomognu na bilo koji način

 

Spomenik Bitke na Sutjesci nije ugrožen klizištem, ali jeste partizanska Spomen-kosturnica, pokazali su prvi nalazi ispitivanja tla koje sujuče obavili stručnjaci Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i “Hidroelektrana na Trebišnjici” (HET), javlja Srna, a prenose mediji.

 

Tlo se smirilo i spomenik je na sigurnom, ali još se ne može govoriti kada će tačno početi sanacija klizišta i koliko bi vremena mogla trajati.

 

Bit će potrebno ukloniti ogromnu količinu odronjene zemlje, a onda sve vratiti u prvobitno stanje. Prije toga potrebno je pronaći izgubljenu projektnu dokumenatciju spomen-kompleksa, koja bi mnogo olakšala taj posao.

 

sutjeska-tjentiste-kliziste

 

Direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Stevan Jovanović rekao je da je situacija prilično ozbiljna.

 

- Ono što na prvu možemo reći jeste da spomenik nije ugrožen, ali je Spomen-kosturnica prilično ugrožena. Potrebno je uraditi projekat sanacije klizišta i iznad spomenika izvršiti intervenciju kojom će voda biti preusmjerena. Ono što se odmah može uraditi je da se krene sa sanacijom postojećih odvodnih kanala i kaptaže - rekao je Jovanović.

 

On je napomenuo da je veoma važno pronaći projektnu dokumentaciju spomenika i dokumentaciju sanacije koja je rađena osamdesetih godina prošlog vijeka.

 

- Sutra ćemo izvijestiti Ministarstvo građevinarstva i ekologije i donijeće se odluka o timu ko će biti nosilac ovog posla. Bilo kakve prognoze u finansijskom smislu nezahvalno je davati u ovom momentu - rekao je juče Jovanović za Srnu.

 

Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović kaže da je dobar dio dokumentacije uništen u proteklom ratu.

 

- Trenutno tražimo projekat i uskoro ćemo znati šta imamo sačuvano. Svi radnici Nacionalnog parka od sutra će biti angažovani na čišćenju odvoda - rekao je Pavlović.

 

Načelnik Odjeljenja za urbanizam opštine Foča Mensud Jahić naveo je da će lokalna uprava angažovati sve kapacitete da bi se došlo do projektne dokumentacije.

 

- Pogledaćemo da li je u našoj arhivi, ako ne tragaćemo po arhivima u Sarajevu i Beogradu - naveo je Jahić.

 

U Nacionalni park od juče stižu pozivi sa svih strana svijeta, najviše iz zemalja bivše Jugoslavije.

 

Prizor ogromnog kratera koji se otvorio ispod spomenika najvećoj bici iz Drugog svjetskog rata na prostoru Jugoslavije mnoge je emotivno potresao, pa se javljaju upravi parka nudeći se da pomognu na bilo koji način.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook