Od velikih planova ostala samo ledina

Načelnik Trnova Berilo priznaje: Buroj probio sve rokove, još nisu uplatili novac!

Hronika04.02.18, 19:17h

Načelnik Trnova Berilo priznaje: Buroj probio sve rokove, još nisu uplatili novac!
U septembru 2016. godine u Prečkom polju, ispod Bjelašnice, u Trnovu, svečano je položen kamen temeljac za investiciju, najavljeno je tada, vrijednu 4,5 milijardi KM

 

Kompanija „Buroj International“ još nije isplatila novac Općini Trnovo za kupovinu zemljišta na kojem će, navodno, jednog dana nići turistički kompleks neviđen u svijetu. Potvrdio je to za Avaz i sam načelnik Trnova Ibrahim Berilo.

 

- Shodno Ugovoru o kupoprodaji, kompanija „Buroj International“ do sada je ispoštovala dugove i rokove prema Općini Trnovo - ističe Berilo i dodaje da „prema Ugovoru, još nije isplaćen cjelokupan dug“.

 

U septembru 2016. godine u Prečkom polju, ispod Bjelašnice, u Trnovu, svečano je položen kamen temeljac za investiciju, najavljeno je tada, vrijednu 4,5 milijardi KM. Godinu kasnije, ekipa Avaza na gradilištu je zatekla tek nekoliko radnika. Niko nije htio govoriti šta se dešava, zašto su radovi stali.

 

Odgovor su u izvještaju dali federalni revizori, koji su otkrili da „Buroj International“, investitor Potemkinovog sela iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ne izmiruje obaveze prema Općini, a da ni općinske vlasti nisu sasvim čiste.

 

Prema ugovoru, „Buroj“ je Općini trebao platiti 2,03 miliona KM za zemljište te je na ime kapare do 30. avgusta 2016. uplatio 50.000 KM. Preostali dio iznosa (skoro dva miliona KM), „Buroj“ je trebao platiti u roku od 90 dana, a trećinu kupoprodajne cijene u roku od mjesec dana. Ugovor se mogao mijenjati pod „vanrednim okolnostima“, a u potpunosti raskinuti ako „Buroj“ do roka ne plati svoj dio.

 

Kako novac nije stizao, Općinsko vijeće - a načelnik Berilo u tome je imao velikog udjela - izmijenilo je rokove. Berilo je, vjerujući investitorima, izdao 59 urbanističkih saglasnosti.

 

Novi rokovi predviđali su da do kraja oktobra prošle godine „Buroj“ uplati 629.757 KM, a do kraja novembra i ostatak ugovorene cijene od 1.359.513 KM. Do toga, očito, nije došlo!

 

- Kada govorimo o detaljima vezanim uz projekt, ja kao načelnik općine, vodeći računa o partnerskim interesima, ne mogu iznositi detalje o daljnjem toku projekta - rekao je Berilo i dodao da je Općina, prema Ugovoru, obavezna da poduzima mjere za gradnju odgovarajućih sadržaja komunalne infrastrukture, što i radi.


 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!