Predsjednik udruženja Veterani Srbije Željko Vukelić potvrdio

Mi djecu već godinama šaljemo u kampove sa predvojničkom obukom! Spremni smo organizovati i odlazak djece iz RS-a...

Front04.02.18, 17:19h

Mi djecu već godinama šaljemo u kampove sa predvojničkom obukom! Spremni smo organizovati i odlazak djece iz RS-a...
Komentarišući sva ova dešavanja, Milanko Mihajlica, predsjednik Srpske radikalne stranke RS-a, narodni poslanik i predsjednik Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini RS-a, istakao je da je sve što se dešavalo od 9. januara izazvalo opravdanu zabrinutost građana u cijeloj BiH

 

Od obilježavanja 9. januara, Dana RS-a, u našoj se zemlji ne stišava afera o formiranju paravojnih formacija u ovom bh. entitetu, te ulozi udruženja Veterani Republike Srpske i organizacije Srbska čast u svemu tome. Dodatno ionako napetu političku situaciju usložnila je i tvrdnja ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da mladići od 14 do 20 godina iz Republike Srpske odlaze na obuku u ruske kampove.

 

Predsjednik Udruženja učesnika sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (Veterani Srbije) Željko Vukelić u razgovoru za Oslobođenje kazao je da “ne razume zbog čega se tolika prašina u BiH digla oko kampa Rusija 2018”.

 

- Mi našu decu već dve godine šaljemo u taj kamp i oni se vraćaju puni lepih iskustava. Za decu je to nesvakidašnji događaj i sve je prilagođeno njihovim uzrastima i aktivnostima. Istina, imaju oni u programu i elemente predvojničke obuke, mi smo to i dokumentovali, ali to nije nikakvo obučavanje za neke paravojne formacije, ustvrdio je Vukelić.

 

Rekao je i da je kamp odobren od Ruske Federacije za period 2016-2018. godina.

 

Istakao je da do sada djeca iz Republike Srpske nisu odlazila u kamp u Rusiju.

 

- Ove godine kontaktirali su nas iz udruženja Veterani RS-a i pitali da li deca iz Republike Srpske mogu da idu u taj kamp. Mi smo spremni organizovati njihov odlazak uz saglasnost roditelja koji to trebaju finansirati, kazao je Vukelić.

 

​Ustvrdio je da udruženje koje vodi nikada nije bilo u kontaktu sa Srbskom časti niti su oni njihova članica.

 

Komentarišući sva ova dešavanja, Milanko Mihajlica, predsjednik Srpske radikalne stranke RS-a, narodni poslanik i predsjednik Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini RS-a, istakao je da je sve što se dešavalo od 9. januara izazvalo opravdanu zabrinutost građana u cijeloj BiH.

 

- Očito je da su institucije pravne države na svim nivoima zakazale, da one zapravo ne funkcionišu, što izaziva i nesigurnost kod svakog čovjeka. Iz tih razloga, kao predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine, za ponedjeljak, 5. februara, zatražio sam da na sjednici MUPRS-a podnese zvaničnu informaciju o svim navodima koji su se čuli u javnosti, a vezani su i za paramilitarne organizacije kao otvoreno bezbjednosno pitanje. Ovo je ozbiljan problem i zahtijeva i krajnje ozbiljno ponašanje institucija, naglasio je Mihajlica.

 

​Zbog toga, kako je kazao, nije ni htio da istupa u javnosti i raspiruje vatru.

 

- Šizoidna je situacija u kojoj, umjesto zvaničnog stava nadležnih institucija i RS-a i BiH, mi gledamo TV duele u kojima najviši predstavnici bezbjednosnih službi o tako ozbiljnim pitanjima raspravljaju. To je je naprosto nedopustivo. Jer, ma kako da su nam institucije loše i koliko god da su pod paskom politike, moraju da rade svoj posao i daju javnosti odgovore, zaključio je Mihajlica.

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!