VIDEO/ Poplave opet prijete BiH

Nabujale rijeke u Kiseljaku i Fojnici, klizište prijeti spomeniku Bitke na Sutjesci: A meteorolozi za sutra najavljuju...

Hronika03.02.18, 15:22h

Nabujale rijeke u Kiseljaku i Fojnici, klizište prijeti spomeniku Bitke na Sutjesci: A meteorolozi za sutra najavljuju...
Veliko nevrijeme pogodilo je i Kiseljak. Na magistralnim cestama trenutno su i bageri koji čiste odvode, a saobraćaj se odvija usporeno

 

Zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-443 Kiseljak-Kreševo, javljaju agencije.  

 

Zbog snijega na kolovozu, usporeno je saobraćanje u zapadnim, sjeverozapadnim i sjevernim dijelovima BiH. Posebno se izdvajaju dionice: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać-Ostrožac i Cazin-Velika Kladuša, a gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putevima. 

 

Vozači se upozoravaju i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz, a posebno se izdvaja dionica Konjic-Jablanica-Prozor.

 

Veliko nevrijeme pogodilo je i Kiseljak. Na magistralnim cestama trenutno su i bageri koji čiste odvode, a saobraćaj se odvija usporeno.

 

 

Kiša koja je padala proteklu noć izazvala je poplave u blizini Fojnice. Tačnije nabujala rijeka stvara probleme stanovnicima mjesnih zajednica Gojevići, Bakovići i Dusina.

 

Putna komunikacija prema selu Dusina je zatvorena, a voda je ušla u naselje za socijalno ugrožene osobe u Gojevićima.

 

U Dolini heroja na Tjentištu danas je došlo do većeg odrona zemljišta, koje potencijalno može ugroziti i spomenik bitke na Sutjesci.

 

Klizište se pojavilo iza 11 sati, a pretpostavlja se da je izazvano obilnim padavima, koje ne prestaju na području Foče već dva dana.

 

sutjeska

 

Zbog odrona obustavljen saobraćaj

 

Zbog većeg odrona obustavljen je saobraćaj u mjestu Suha na magistralnom putu M-20 Gacko-Tjentište.


Ekipe putnih službi rade na raščišćavanju, te se uskoro očekuje normalizacija saobraćanja, saopćeno je iz BIHAMK-a.
 

Meteorolozi najavljuju nove padavine

 

Sutra će u  Bosni i Hercegovini biti oblačno vrijeme, najavljuju bh. meteorolzi. U Bosni slab snijeg ili susnježica. Od sredine dana prema večernjim satima, ponegdje u nizinama će padati i slaba kiša. Na planinama sa slabim snijegom. U Hercegovini pretežno oblačno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. Prestanak padavina do kraja dana.

 

Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini slabo jugo koje će krajem dana promijeniti smjer na sjever.

 

Jutarnja temperatura od -3 do 2 stepena, na jugu od 2 do 5, a najviša dnevna od -1 do 5stepeni. U Hercegovini između 4 i 9stepeni.

 

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme sa susnježicom i kišom. U jutarnjim satima, sa slabim snijegom. Poslijepodne i krajem dana, postupan prestanak padavina. Jutarnja temperatura oko 0, a najviša dnevna oko 4 stupnja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook