Istraga se vodi protiv tri lica

FUP istražuje zašto je stala gradnja na Marijin Dvoru: Sve je povezano s luksuznim kompleksom umjesto Skenderije?!

Hronika02.02.18, 20:17h

FUP istražuje zašto je stala gradnja na Marijin Dvoru: Sve je povezano s luksuznim kompleksom umjesto Skenderije?!
Sredinom septembra 2017. Državni investicijski fond iz Dubaija potpisao je Memorandum o razumijevanju s Vladom Kantona Sarajevo. Već tada se spominjalo da je potencijalni investitor iz Dubaija, između ostalog, zainteresiran i za ulaganje u Skenderiju

 

Federalna uprava policije (FUP) vrši istragu po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo u slučaju zaustavljanja gradnje objekata na lokaciji „Kvadrant B“ na sarajevskom Marijin Dvoru. Pokušava se utvrditi i to da li ta obustava ima veze sa najavom gradnje novog luksuznog kompleksa na mjestu današnje Skenderije, saznaje agencije Patria nezvanično. Istraga se vodi protiv tri lica.

 

Sredinom septembra 2017. Državni investicijski fond iz Dubaija potpisao je Memorandum o razumijevanju s Vladom Kantona Sarajevo. Već tada se spominjalo da je potencijalni investitor iz Dubaija, između ostalog, zainteresiran i za ulaganje u Skenderiju.

 

marijin-dvor-kvadrant-b

 

"U skorije vrijeme očekujemo rekonstrukciju Centra Skenderija i velika ulaganja koja su planirana u ovaj društveni i kulturni objekt, od velike važnosti za građane Sarajeva. Trenutno je glavni fokus, kada je riječ o stranim investicijama, na Centru Skenderija, a vrijednost investicije je 300 miliona eura, što je najviše u trenutnom mandatu Vlade KS-a, izjavio je nedavno za medije premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

 

Paralelno s pregovorima oko Skenderije govori se o jednako velikim investicijama u Gradski centar Marijin Dvor koji bi također promijenio izgled ovog dijela Sarajeva. Gradski centar Marijin Dvor, Kvadrant B, proteže se od SCC-a do mosta Skenderija, uz samu obalu rijeke Miljacke. U Kvadrant B želi ulagati više privatnih lica. Namjeravaju graditi stambeno-poslovne objekte i luksuzne hotele. Gradnja u ovom kvadrantu trenutno je zaustavljena. Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić blokadu pravda mišljenjem „ad hoc“ formiranog savjeta koji se protivi „gradnji visokih objekata u Kvadrantu B.“

 

S druge strane, govori se o tome da je investicija u Skenderiju uslovljena upravo zaustavljanjem gradnje u Kvadrantu B, koji bi bio konkurencija novoj Skenderiji. Pitanje Patrije da li su takve informacije tačne, načelnik Ajnadžić nije želio ni potvrditi ni demantirati.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook