Nakon uništavanja čuvenog hotela 'Topola'

Sarajevska pivara podnijela krivičnu prijavu protiv načelnika Ilidže: Spomenik kulture sravnio sa zemljom!

Front01.02.18, 08:32h

Sarajevska pivara podnijela krivičnu prijavu protiv načelnika Ilidže: Spomenik kulture sravnio sa zemljom!
Kako su naveli iz Advokatske kancelarije Eterović, Sarajevska pivara je vlasnik objekta Topola i to na osnovu rješenja Općine Ilidža broj 04-476-2/97 od 30. aprila 1997, a na osnovu kojeg je utvrđeno pravo raspolaganja ovim objektom u korist Sarajevske pivare

 

Sarajevska pivara je putem pravnog zastupnika Advokatske kancelarije Eterović podnijela krivičnu i prekršajnu prijavu protiv Senaida Memića, načelnika Općine Ilidža, jer je kao odgovorna osoba dozvolio i odobrio uništavanje-­uklanjanje hotela Topola, koji je upisan na listu evidentiranih prethodno zaštićenih i zaštićenih nepokretnih kulturno-historijskih i prirodnih dobara KS-a, čime je prouzrokovana značajna šteta vlasniku objekta Sarajevskoj pivari. Osim ove dvije prijave, Sarajevska pivara je podnijela prijedlog za obnovu postupka, odnosno inspekcijskog nadzora jer je objekt bespravno srušen.

 

Činjenice

 

Kako su naveli iz Advokatske kancelarije Eterović, Sarajevska pivara je vlasnik objekta Topola i to na osnovu rješenja Općine Ilidža broj 04-476-2/97 od 30. aprila 1997, a na osnovu kojeg je utvrđeno pravo raspolaganja ovim objektom u korist Sarajevske pivare.

 

- Krajem prošle godine Služba za inspekcijski nadzor Općine Ilidža provela je postupak utvrđivanja činjenica radi provođenja hitnih mjera za otklanjanje opasnosti na devastiranom objektu Topola, a nije omogućila učešće stranke, tj. vlasnika objekta i to bez obzira na činjenicu da joj je vlasnik objekta bio poznat s obzirom na to da je Općina i utvrdila pravo raspolaganja u korist podnositelja zahtjeva. Općina Ilidža je bez obavještavanja vlasnika i bez saglasnosti kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, suprotno zakonskoj proceduri srušila objekat hotela Topola, istakli su pravni zastupnici Sarajevske pivare.

 

hotel-topola

 

Kako su u više navrata kazali iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a, Općina Ilidža, odnosno inspekcija nije tražila saglasnost ovog zavoda iako je to morala učiniti jer se objekat nalazi u obuhvatu zaštićenog prirodnog područja Vrela Bosne, što je i utvrđeno Zakonom o proglašenju Spomenika prirode Vrelo Bosne.

 

lstovremeno, objekat je evidentiran kao dobro baštine i Regulacionim planom Banjsko-rekreativnog kompleksa llidža. Ovaj planski dokument predviđa očuvanje ukupnog hotelskog kompleksa iz austrougarskog perioda i mjere zaštite koje podrazumijevaju rekonstrukciju i restauraciju i hotela Topola, sa ciljem vraćanja izvornog arhitektonskog izraza iz vremena izgradnje.

 

Građevinski materijal

 

- Ovakva rekonstrukcija i restauracija hotela Topola sa ciljem vraćanja autentičnog izgleda i karaktera objekta, odnosno izvornog arhitektonskog izraza iz vremena izgradnje zbog protivpravnih radnji Općine Ilidža više nije moguća. Spomenik kulture i zaštićeno dobro baštine uništeno je u cijelosti bez omogućavanja ili barem obavještavanja vlasnika objekta, nakon čega Općina llidža nije ni obezbijedila zaštitu preostalog građevinskog materijala kako bi se omogućila rekonstrukcija ili ponovna gradnja u cilju vraćanja izvornog arhitektonskog izraza iz vremena izgradnje ovog spomenika kulture, kazali su u Advokatskoj kancelariji Eterović.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook