Burno na sjednici Predstavničkog doma PSBiH

Pandurević: U Ustavnom sudu BiH se vodi žestoka bitka zbog Zakona o akcizama - hoće li pobijediti pravo ili politika?

Front31.01.18, 13:33h

Pandurević: U Ustavnom sudu BiH se vodi žestoka bitka zbog Zakona o akcizama - hoće li pobijediti pravo ili politika?
Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a smatra da će povećanje akciza na gorivo biti na štetu građana jer će sada prosječno četvoročlano domaćinstvo na godišnjem nivou samo za gorivo izdvajati više od 500 KM, a kada se tome dodaju poskupljenja troškova života, ta brojka će iznositi više do 1.000 KM


Predsjedavajuća Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Aleksandra Pandurević kazala je novinarima u Sarajevu da bi Ustavni sud BiH sredinom narednog mjeseca trebao donijeti odluku o apelaciji u vezi s Zakonom o akcizama, koju su potpisali svi poslanici Predstavničkog doma koji su glasali protiv ovog seta zakona.

 

Kako je rekla, u Ustavnom sudu se vodi žestoka pravna bitka, jer ne mogu da ospore argumentaciju koju su im poslanici predstavili.  

 

- Vidjet ćemo da li će Ustavnom sudu biti jače pravo ili politika - istakla je Pandurević, dodajući da se i Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma na sljedećoj sjednici mora izjasniti o navodima iznijetim u apelaciji.

 

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a smatra da će povećanje akciza na gorivo biti na štetu građana jer će sada prosječno četvoročlano domaćinstvo na godišnjem nivou samo za gorivo izdvajati više od 500 KM, a kada se tome dodaju poskupljenja troškova života, ta brojka će iznositi više do 1.000 KM.

 

Pandurević se osvrnula i na jučerašnju izjavu ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande koji je kazao da se dodatni prihod od akciza neće koristiti za izgradnju autoputa već da predstavlja sigurnost da će krediti, koji će postati efektivni, biti vraćani.

 

- Ono što je jučer izjavio Bevanda nije ništa novo i upravo je ono što smo govorili mi ranije. Tada je akcizna koalicija, koju Savez čini Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) tvrdila suprotno, a ministar Bevanda je sada samo progovorio istinu - rekla je Pandurević.

 

Poslanik Demokratske fronte (DF) Damir Bećirović, koji također dijeli njeno mišljenje o usvajanju seta zakona o akcizama, kazao je da će sada doći do situacije u kojoj će građani imati sve ono što je pozicija negirala.

 

- Dolazi do lančanog poskupljenja cijena i za to građani trebaju zahvaliti SDA, SBB-u, SNSD-u i HDZ-u, kao i šefu Delegacije EU u BiH ambasadoru Larsu-Gunnaru Wigemarku, koji je bio najveći zagovornik akciza - smatra on.

 

Dodao je da bi sada volio čuti ekonomske eksperte angažirane u političkim strankama i raznim nadzornim i upravnim odborima kako objašnjavaju povećanje cijena.

 

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Mirsad Đonlagić ukazao je na činjenicu da su investicioni procesi u BiH bili u zastoju te da se radilo o situaciji da li će uopće doći do investicionog zamaha koji bi omogućio otvaranje novih radnih mjesta.

 

- Naša namjera je bila da se otpočnu procesi i stvori investicijski zamah koji bi bio novi podstrek za razvoj BiH - rekao je Đonlagić. 

 

Novinarima se obratio i ministar finansija i trezora BiH Bevanda koji je kazao da su veliki kreditori progasili entitetska preduzeća za puteve kreditno nesposobnim zbog čega se ne mogu zaduživati.

 

Naglasio je da je uvjet velikih kreditora bio da se uvede namjenski prihod koji je definiran kroz Zakon o akcizama i putarinu te da ide namjenski na račune entitetskih preduzeća za autoputeve i jedan dio za puteve.

 

- Samim tim su odblokirana kreditna sredstva koja su ugovorena ili su još u fazi ugovaranja i tačan iznos je 584 miliona eura efektivnih sredstava, koja su postala efektivna usvajanjem ovog zakona - rekao je Bevanda, dodajući da će se od tog iznosa graditi autuputevi, a da će prihodi koji će se ubirati koristiti za uredno vraćanje kredita.

 

Napomenuo je da u svojoj jučerašnjoj izjavi, niti je kazao, niti mislio da sredstva prikupljena od akciza idu u budžet, s obzirom na to da u Zakonu o akcizama sve jasno piše.

 

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović (SDA) mišljenja je da je ovakav Zakon o akcizama oduvijek bio potreban BiH jer snažno doprinosi cestogradnji BiH i daje podstrek ukupnoj ekonomiji BiH.

 

- Svjestan sam, kao i svi ostali koji su glasali za set tih zakona, da to može biti negativno za moj i rejting onih koji su glasali za taj Zakon, ali još je negativnije zaistaviti cestogradnju i ekonomiju u ovoj državi - zaključio je.

 

(FENA/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook