Osigurano oko sedam miliona KM za ovaj projekt

Evo kad će biti srušena zgrada na Grbavici koja koči gradnju Južne longitudinale

Hronika29.01.18, 09:48h

Evo kad će biti srušena zgrada na Grbavici koja koči gradnju Južne longitudinale
Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo i dalje tvrdi da se od izmještanja ove zgrade nije odustalo. Ministar se nada da će ove godine biti raspisan i tender za izbor izvođača radova i da će se početi graditi nova zgrada, jer je osigurano oko sedam miliona maraka za ovaj projekt

 

Stanari zgrade u Grbavičkoj ulici 62-68 u Novom Sarajevu već 10 godina čekaju rušenje zgrade i izgradnju nove zbog izgradnje kružnog toka na Južnoj longitudinali.

 

Iako su određene aktivnosti u vezi s gradnjom nove zgrade trebale početi tokom 2017. godine, projekt je još na čekanju.

 

- Urađen je idejni projekat za rušenje zgrade u Grbavičkoj ulici 62 – 68 u općini Novo Sarajevo na osnovu kojeg je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo podnio zahtjev za izdavanje urbanističke saglanosti u aprilu 2017. godine. Razlozi neizdavanja su stupanje na snagu novog Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo od 22. juna 2017. godine, te promjene nadležnosti i preusmjeravanje predmeta sa nivoa Ministarstva na nadležnu općinsku službu za prostorno uređenje. Zgrada se ne može srušiti dok se ne izgradi nova, što znači da će se rušenje objekta desiti kada se steknu svi uvjeti za preseljenje stanara u novu zgradu – izjavila je za Faktor Ljiljana Pelidija, direktorica Zavoda za izgradnju.

 

Ministar saobraćaja KS Mujo Fišo i dalje tvrdi da se od izmještanja ove zgrade nije odustalo. Ministar se nada da će ove godine biti raspisan i tender za izbor izvođača radova i da će se početi graditi nova zgrada, jer je osigurano oko sedam miliona maraka za ovaj projekt.

 

Stanari ove zgrade smatraju da su neispunjena obećanja prešla sve granice o rušenju zgrade. Zatražili su pomoć i načelnika Novog Sarajeva Nedžada Koldže.

 

- Kao načelnik nemam ingerencije u ovom projektu, ali činim sve da se ovaj problem riješi. Svima je u interesu nastavak izgradnje Južne longitudunale i da se dugogodšnji problem oko rušenja zgrade riješi – izjavio je za Faktor Nedžad Koldžo. 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook