Ruski šef diplomatije na pres-konferenciji u sjedištu UN-a

Lavrov tvrdi da BiH ne bi izdržala 'Dejton 2': 'Takav izazov razbio bi njenu državnost...'

Front23.01.18, 19:36h

Lavrov tvrdi da BiH ne bi izdržala 'Dejton 2': 'Takav izazov razbio bi njenu državnost...'
Odgovarajući na pitanje "DW" šta misli o ideji da se organizuje "Dejton 2", kao što to predlaže američki kongresmen Mike Turner iz Dejtona u Ohaju, koji je od State Departmenta već zatražio da organizuje novu konferenciju o BiH pod tim imenom, Lavrov je izrazio nedoumicu, ali i ruske uslove za to

 

 

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da Bosna i Hercegovina "ne bi izdržala 'Dejton 2'", te da je Rusija protiv toga jer bi takav izazov "razbio državnost BiH".

 

Govoreći o tome šta bi trebalo preduzeti na Balkanu i u BiH, Lavrov za Deutsche Welle kaže da je ovoj regiji potrebna saradnja.

 

"Potrebno je da na Balkanu sarađujemo, kao što smo sarađivali kada je dogovoren Dejtonski sporazum (1995), koji je još uvijek temelj za Bosnu i Hercegovinu. Ima još mnogo primjera gdje smo zajedno sa našim zapadnim kolegama i drugim zemljama, uključujući i Tursku, sarađivali kako bismo normalizovali situaciju u tom ili nekom drugom dijelu Balkana", ističe Lavrov.

 

Odgovarajući na pitanje "DW" šta misli o ideji da se organizuje "Dejton 2", kao što to predlaže američki kongresmen Mike Turner iz Dejtona u Ohaju, koji je od State Departmenta već zatražio da organizuje novu konferenciju o BiH pod tim imenom, Lavrov je izrazio nedoumicu, ali i ruske uslove za to.

 

"Prvo je neophodno da saznamo šta je on mislio s tim. Nisam ništa čuo o tome. Ali ako bi tako trebalo da ponovo pišemo (novi) 'Dejton', onda smo mi protiv toga. Vjerujem da Bosna ne bi izdržala takav izazov, jer bismo tako iznova počeli da razbijamo njenu državnost", ističe ruski ministar spoljnih poslova.

 

Objašnjavajući koja je konkretno uloga Moskve na Balkanu, Lavrov je na konferenciji za novinare u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao da su balkanske države "tradicionalni i bliski prijatelji" Rusije, jer, kako je naglasio, neke od njih s Rusima dijele i istu religiju.

 

"Ja ne vidim nijednu drugu ulogu", rekao je šef ruske diplomatije.

 

Kod atlanskih saveznika raste zabrinutost zbog ruskog angažmana na Balkanu, a na to pitanje Lavrov daje ironičan odgovor, piše "DW".

 

"Ne krive nas samo za Balkan, već i za uplitanje u Meksiko, a ja vjerujem i još ponegdje", kaže Lavrov.

 

(Dw.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!