enisa ahmić - mulić o događajima koji su uzburkali javnost

Čemu Kolindin dolazak u Ahmiće bez razgovora s porodicama?! Ako je za Muniru ona kraljica Balkana, za mene je trotoara...

Hronika18.01.18, 15:49h

Čemu Kolindin dolazak u Ahmiće bez razgovora s porodicama?! Ako je za Muniru ona kraljica Balkana, za mene je trotoara...
Žao joj je, kaže, što Munira Subašić predstavlja Udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa"

 

Enisa Ahmić-Mulić je u Ahmićima izgubila 48 članova bliže i dalje porodice.

 

Razgovor za Vijesti.ba počinje vidno uznemirena jučerašnjom izjavom predsjednice Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munire Subašić o tome kako ne zna šta se desilo u Ahmićima i da Kolinda Grabar Kitarović ostaje njihova "kraljica Balkana".


"Za Ahmiće zna cijeli svijet, da Munira ne zna..."

 

"Iskreno, potresena sam izjavom Munire Subašić, još ne mogu da se 'saberem'. Šokirani smo izjavom. Svaki građanin BiH zna gdje se koji zločin u ovoj zemlji desio. Za Ahmiće zna cijeli svijet, za hašku presudu šestorci cijeli svijet zna... Da Munira, starija žena koja sve vrijeme živi u BiH, ne zna za Ahmiće i šta se ovdje desilo... To je bez komentara", ističe Enisa. 

 

Žao joj je, kaže, što Munira Subašić predstavlja Udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

 

"Ne mogu svrstati u jedno sve članove tog udruženja. Munira je pojedinac i smatram da joj nije mjesto tu gdje jeste i da ne treba da ponižava i potcjenjuje druge žrtve. Koliko god se mi trudili da naša djeca znaju za Srebrenicu, isto tako Munira treba da zna za Ahmiće", dodaje Enisa u razgovoru za Vijesti.ba. 

 

Retorički pita čime je predsjednica Hrvatske zadivila Muniru Subašić, te dodaje:

 

"Stid me je ispred nje. Ne može me zadiviti neko ko negira zločin, nebitno koji. Zločin je zločin". 

 

Niti se, ističe, zločin može negirati, niti se neko ko negira zločin može ukivati u zvijezde.

 

"Ne znam šta je pozadina svega... Ako je za Muniru Subašić predsjednica Hrvatske 'kraljica Balkana', sa svim svojim izjavama o herojstvu Praljka i šestorke, za mene lično ona je kraljica trotoara, jer je povrijedila naše žrtve i ponizila nas porodice", kategorična je Enisa. 

 

Ponavlja da Muniri Subašić nije mjesto na čelu Udruženja i dodaje: "Da sam na njenom mjestu, sakrila bih se u mišju rupu"

 

"Najbolje bi bilo kada bi joj Kolinda Grabar Kitarović dala putovnicu, pa neka ide sa njom. Ne mogu da shvatim da jedan normalan um, ako ga mogu tako nazvati, može tako nešto izjaviti. Neka se žena pouče. Da je to rekla moja rekla, čini mi se da bih je se javno odrekla", potcrtava Enisa. 

 

"Čemu Kolindin dolazak u Ahmiće, ako se nije sastala sa porodicama?"

 

Osvrnula se i na činjenicu da je hrvatska predsjednica danas posjetila Ahmiće i Križančevo Selo, iako to protokolom nije bilo najavljeno. Poklonila se žrtvama kod spomen-obilježja i položila cvijeće. Osjećaji su, kaže Enisa, podijeljeni. 

 

"S jedne strane, pozdravljam to što je Grabar Kitarović svratila u Ahmiće i poklonila se žrtvama. S druge strane, osuđujem jer je to prošlo mimo protokola i bez najave. Obezbjeđenje je došlo na 15 minuta prije nje sa akcentom na to da posjeta treba da bude zatvorenog tipa, dakle bez prisustva porodica, bez ikoga... Čemu onda taj dolazak, ako ne želite susret sa porodicama? Za mene bi sasvim normalno bilo razgovarati sa porodicama, domaćini smo ljudi. Mi smo, ipak, žrtve, a ne zločinci", navodi Enisa.

 

Stoga smatra da se hrvatska predsjednica na ovaj korak odlučila zbog medijskog pritiska, pa se, kako kaže, u Ahmiće svratila na putu ka Vitezu. 

 

"Sumnjam da se to uradila srčano i iskreno. Drugačije bi postupila da je tako", zaključila je Enisa Ahmić-Mulić, koja je u Ahmićima izgubila 48 članova bliže i dalje porodice. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook