Bosanac preživio pravu noćnu moru

Semir otišao u Slovačku da radi, a završio među mišolovkama: Ko je Vesna Stević koja vara bh. građane?!

Hronika16.01.18, 10:11h

Semir otišao u Slovačku da radi, a završio među mišolovkama: Ko je Vesna Stević koja vara bh. građane?!
Sretan zbog činjenice da je konačno pronašao posao, krenuo je iz Banovića za Beograd, a onda autobusom posredničke agencije "Vella" ka Slovačkoj. Ali, u Nove Zamky nije stigao

 


Ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini mnoge je prisilila da idu u svijet trbuhom za kruhom. Nerijetko smo svjedoci da umjesto posla, Bosanci i Hercegovci u svijetu pronađu veće nevolje od onih koje su ostavili u domovini.  

 

Oglasi koji obećavaju satnice u eurima, smještaj i hranu te riješenu papirologiju sve su češći u oglašivačkom prostoru u BiH. 

 

Jedan dušek za dvojicu

 

Jedna od zemalja koja se posebno ističe u tim oglasima je Slovačka. Nude poslove u industriji proizvodnje dijelova za televizore, filijalama velikih automobilskih kompanija i slično.

 

Semir (prezime poznato redakciji Avaza) iz Banovića, u situaciji velike nezaposlenosti, odlučio je okušati sreću. Javio se na oglas agencije "Vella" iz Beograda. I tu je počela noćna mora, veća od nezaposlenosti.

 

Stupio je u kontakt sa Vesnom Stević, vlasnicom agencije, koja mu je ponudila posao u 'tv industriji'. Obećala mu je satnicu od tri eura, topli obrok 1,9 eura, uz besplatan smještaj i prijevoz od Beograda do slovačkog grada Nove Zamky, priča za Avaz Semirova sestra.

 

Sretan zbog činjenice da je konačno pronašao posao, krenuo je iz Banovića za Beograd, a onda autobusom posredničke agencije "Vella" ka Slovačkoj.

 

Ali, u Nove Zamky nije stigao, zapravo odvezli su ga u ruralno mjesto Horne Saliby u okrugu Galanti. Tu su počeli problemi.

 

Smješten je u sobu u kojoj je bio samo jedan dušek, koji je morao dijeliti sa još jednom osobom. U sobi je bilo i drugih "podstanara", jer su po čoškovima postavljene mišolovke. Tmurnu atmosferu upotpunjavale su posude s ubudžalom vodom.

 

Semir je, prema kazivanju njegove sestre, u Slovačku doputovao oko 2 sata iz ponoći, a već u 4 sata po njih je došao autobus da ih vozi na posao.

 

vesna-stevic-sms

 

Istjeran na ulicu

 

Na poslu nije imao ni hrane ni pauze, niti je to bilo ono što je dogovoreno. Ništa nije bilo onako kako su mu iz agencije "Vella" obećali. Iako mu je obećano da će raditi za satnicu od 3 eura, zapravo je trebao raditi za satnicu od 1,3 eura. Treći dan su tražili da preda pasoš, što je Semir odbio, nakon čega su ga istjerali iz sobe u kojoj je bio smješten. 

 

Porodica koja je ostala u Banovićima morala je kontaktirati poznanike u Austriji, koji su na kraju otišli u Slovačku, odvezli Semira na autobusku stanicu i platili mu povratak kući.

 

Semir je u Banoviće stigao u nedjelju u poslijepodnevnim satima, čime je ipak sretno završena priča, koja ga je mogla odvesti u ambis.

 

Vesna Stević ih je blokirala na mreži Facebook i nije im se više javljala.

 

- Internetom kruže priče da je ona mnogo ljudi prevarila. Ja sam s njom komunicirala dok je Semir bio u Slovačkoj i slagala joj da bih željela i ja da idem u Slovačku, a sve s ciljem da dobijem informacije o njemu. Tada mi je rekla da oni 'peru' pasoše i da Semir ne mora da se vraća u BiH nakon 90 dana - zaključuje Semirova sestra.

 

Informaciju više o ovakvim slučajevima potražili smo u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

 

- Mi za Slovačku ne radimo ništa, jer s tom državom nemamo potpisan sporazum o posredovanju u zapošljavanju. Što se tiče tih agencija, pretpostavljam da to i nisu agencije, a ono što sigurno znamo je da nisu registrirane u BiH - kazao je za Avaz Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. 

 

Dodaje da na nivou eniteta postoji Zakon o osnivanju agencija za posredovanje, kojim je regulirana ova oblast. 

 

- Ne postoji nikakav zakon koji bi bilo kome iz neke države branio da objavi oglas za zapošljavanje. Ta mogućnost je svima dozvoljena. Sada je poplava tih agencija. Nama se još nisu obraćali interesanti koji bi išli da rade u Slovačku - kaže Pupić.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!