IZGUBLJENA GENERACIJA PAMTIT ĆE JOŠ DUGO

Strah od ostavštine: 'Islamska država' vojno je poražena, ali ono što nakon nje ostaje, ledi krv...

Front14.01.18, 19:50h

Strah od ostavštine: 'Islamska država' vojno je poražena, ali ono što nakon nje ostaje, ledi krv...
Teroristička organizacija "Islamska država" vojno je poražena, ali u ideološkom smislu ona još uvijek živi. Primjer su mnoga djeca terorista koja su odrasla pod režimom IS-a. A tu su i drugi izazovi

 

 

Izvor: Deutsche Welle/ Autor: Kersten Knipp
 

Teroristička organizacija "Islamska država" (IS) u Siriji i Iraku je najvećim dijelom uništena. Prema podacima vojske SAD-a, džihadisti su u te dvije zemlje izgubili čak 98 posto teritorija. Sirijska, iračka i američka vojske žele osloboditi i tih preostalih 2%.


A da bi se to postiglo, prema riječima Ministarstva obrane SAD-a, američka vojska je tijekom tjedna od 29. prosinca do 5. siječnja izvršila brojne zračne napade. U njima su sudjelovali borbeni zrakoplovi, helikopteri, bespilotne letjelice, bacači raketa i teška artiljerija.


IS je, kako je istakla glasnogovornica Pentagona Dana W. White, "slomljen i razbijen". Međutim, taj posao nije doveden do kraja. Sada je važno osigurati teren da se „IS nikada više ne može ponovno podići".


Taj cilj je pak teško postići. I to iz jednog razloga: IS u Iraku i Siriji u najvećoj mjeri može biti fizički uništen, ali njegova ideologija i dalje živi. IS je dugoročna organizacija, piše na web-stranici Pentagona. On sebi osigurava kontinuitet kroz "franšizni sustav", tvrdi se.


"Iako je propao IS-ov pokušaj uspostave kalifata, svjedoci smo događajima širom svijeta koji su povezani s IS-om."


Rat protiv imidža IS-a


Stoga bi se sada trebalo raditi na borbi protiv "imidža" IS-a. Prema procjenama Pentagona, šanse za pobjedu u ovoj borbi i nisu tako ni loše: "Svjetski poznata marka" IS fizičkim porazom kalifata gubi svoj sjaj, a priče o grozotama iz života pod vladavinom IS-a doprinose takvom razvoju događaja."


No, IS još zadugo neće biti poražen. Umjesto toga, džihadistička organizacija vraća se u svoj stari organizacijski oblik u vidu tajnih gerilskih borbi, ocjenjuje Al-Jazeera.


I dalje se brojni dragovoljci pokušavaju uključiti u redove IS-a, ali im poteškoće stvara prelazak dobro osigurane turske granice sa Sirijom.


Ruševine u glavama


Pored dragovoljaca, koji iz inozemstva dolaze u redove IS-a, snage sigurnosti u Siriji i Iraku se suočavaju s još jednim problemom. Riječ je o ideološkom i psihološkom naslijeđu IS-a na teritoriju koji je ova teroristička organizacija kontrolirala.


Činjenica je da je IS u većini tih područja vladao jedva više od tri godine. Međutim, za mlade ljude, tri godine su dug vremenski period, naročito za malu djecu, koja su u najranijoj dobi morala preživjeti nasilje džihadista: javna kažnjavanja i pogubljenja, izvršena najvećom mogućom brutalnošću.


"Sve i da nisu morali prolaziti kroz obuku, oni bi sa sobom mogli nositi sjećanja na život u ratnoj zoni", kaže Daan Weggemans iz Instituta za sigurnost i globalna pitanja na Sveučilištu Leiden za internet-magazin Al-Monitor.


Izgubljena generacija


Mladi su za to vrijeme, umjesto čitanja i pisanja, učili kako se rukuje oružjem.


"Velike su šanse da tamo stasa jedna izgubljena generacija", izjavio je za Al-Jazeeru Nadim Houry, direktor istraživačke skupine Teror i borba protiv terora pri Human Rights Watchu.

 
Pritom će i mnogi odrasli imati poteškoća da iza sebe ostave vrijeme pod vladavinom IS-a. "Njima teško pada suočavanje s prošlošću."


Problem "izgubljene generacije" koju je proizveo IS bi u drugoj formi uskoro trebalo stići i do Europe. Naime, riječ je o stotinama djece koje su roditelji odveli u Siriju i Irak ili su tamo, u redovima IS-a, ona rođena.

 

Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!