Tragikomičan slučaj korupcije u bh. zdravstvu osvanuo na Facebooku

Od ljekara tražila da joj vrati 100 eura: Evo šta je on učinio i GRDNO se prevario!

Hronika14.01.18, 13:28h

Od ljekara tražila da joj vrati 100 eura: Evo šta je on učinio i GRDNO se prevario!
Priča počinje na hodniku bolnice, gdje je srela, do tad njoj nepoznatog doktora, a kojem se požalila na uslove liječenja i stanje u kojem se nalazi njen otac

 

Mito i korupcija u zdravstvu BiH sve više liči na tragikomediju u kojoj se kao u nekom lavirintu apsurdne stvarnosti vrte oboljeli i njihovi bližnji. O tome svjedoči i ova objava na facebooku mladića B.Đ., koji je često boravio na liječenju u Univerzitetskom i kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

 

- Poznanica je “potkupila” određenog doktora, dala mu je 100 eura da bolje paze na njenog oca, pošto su ga zanemarili na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci.

 

Priča počinje na hodniku, gdje je srela, do tad njoj nepoznatog doktora, a kojem se požalila na uslove liječenja i stanje u kojem se nalazi njen otac.

 

On je nju uljudno saslušao i ohrabrivao, rekao da lično vodi brigu o njenom ocu, nakon čega mu je dala kovertu sa novcem. Doktor joj je još jednom pružio riječi utjehe i ohrabrenja, te zamolio za strpljenje i strpao kovertu u džep.

 

zdravstvo-mito-1

 

zdravstvo-mito-2

 

Nakon obavljenog razgovora ušla je u sobu gdje leži njen otac i kazala mu da je upravo završila razgovor sa njegovim doktorom, da ništa ne brine i da će ga od sad bolje negovati. Baš zato što ga je “počastila” sa 100 eura. Otac ju je gledao zbunjeno i rekao: “Draga, ali mene vodi doktorica (imenovao je), a taj čovjek je jednom ili dva puta bio u ovoj sobi i to dok je dežurao. Taj čovjek nema gotovo nikakve veze sa mnom” te se požalio na loše higijenske uslove, neudoban krevet, loše grijanje i na to da nema neophodan mir za odmor i san. Pošto su sobe prenatrpane i stalno se u njegovoj neposrednoj blizini dešava neka “frka”.

 

Ona se osjećala namagarčeno, razočarano i osjećala je ljutnju. U afektu je otišla da traži tog određenog doktora, kojeg je ubrzo i pronašla u njegovoj radnoj sobi. Razgovarao je sa svojim pacijentom. Upala je u razgovor, rekla mu je sve što joj je na duši (piiii) i zatražila nazad novac koji mu je dala. On je postiđen, pošto se sva ta situacija odigravala pred jednim drugim pacijentom, gospodin srednjih godina, bez riječi zavukao ruku u džep i dao joj kovertu.

 

Nakon što se vratila kući, emotivno iscrpljena, otvorila je kovertu i umjesto 100 eura pronašla je 1000 KM (500 €). Ni manje ni više. U toj gužvi i brzini dao joj je pogrešnu kovertu, koju je vjerovatno dobio od čovjeka koji je baš tad i sjedio kod njega.

 

Da sam normalan poludio bih. I ova priča, da se razumijemo, nema neku posebnu poruku. Ona čak ne prikazuje ni apsurd našeg društva, zato što je i taj apsurd postao pravilo. Zapravo to sad slobodno možemo nazvati pravilom apsurda, termin svojstven našim prostorima. Nažalost. Laku noć, Bosno i Hercegovino, a ko posljednji izađe neka ugasi ulična svjetla - naveo je ovaj mladić na svoj Facebook profilu.

 

Iako zdravstvo građani smatraju izuzetno korumpiranim, rijetko odlučuju i da prijavljuju ovakve slučajeve.

 

Činjenica je da su ljudi najranjiviji kada su bolesni, pa je zdravstvo jedna od oblasti gdje korisnici i sami nude mito vjerujući da će na taj način obezbijediti bolji medicinski tretman, međutim, velika je razlika između nekog slatkiša i bombonjere i koverte sa stotinama eura.

 

Korupcija je teška bolest koja hara zdravstvenim ustanovama na prostorima bivše Jugoslavije. Koliko je ta bolest opako zarazna po domaćina, pokazuje džep i savjest ljekara, aktera slučaja koji je opisao ovaj mladić.

 

(EuroBlic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook