FOTO/ Udruženje 'Srbska čast'

Mektić potvrdio: Uz pomoć ruskih i srbijanskih specijalaca Dodik formira paravojne jedinice u RS-u!

Hronika12.01.18, 16:32h

Mektić potvrdio: Uz pomoć ruskih i srbijanskih specijalaca Dodik formira paravojne jedinice u RS-u!
Pripadnici organizacije 'Srbska čast', koje se u medijima često naziva i srpskom paravojnom organizacijom i koju vode ljudi iz kriminalnog miljea, prije nekoliko dana su bili gosti Narodne skupštine RS!

 

Oni su, u crnim majicama i maskirnim uniformama, fotografirani u maloj sali Narodne skupštine RS.

 

srbska-cast

 

Vođe ove organizacije su Igor Bilbija iz Prijedora i Bojan Stojković iz Niša. Bilbija je ranije hapšen zbog prostitucije, lihvarstva i organiziranog kriminala, dok Nišlija Stojković važi za „najjačeg Srbina“ i nosilac je ordena kojeg mu je uručio ruski general Valerij Vječesljavević Kaljakin

 

Prema prvim informacijama, momke iz 'Srbske časti' u NSRS uveo je potpredsjednik NSRS i bivši član SDS-a Nenad Stevandić, koji ne krije da je govorio na skupu kojeg su u maloj sali organizirali Veterani RS.

 

srbska-cast2

 

Bosanskohercegovačke obavještajno-sigurnosne službe raspolažu saznanjima da udruženje 'Srbska čast' radi na formiranju paravojne formacije u Republici Srpskoj, potvrdio je za Klix ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

 

"Raspolažemo tim informacijama već duže vrijeme. Prikupili smo dosta informacija vezano za to", rekao je Mektić. 

 

srbska-cast4

 

Predsjednik 'Srbske časti' iz Republike Srpske Igor Bilbija vrši regrutaciju osoba iz kriminalnog miljea koje će činiti okosnicu buduće paravojne formacije, dok je omladinska organizacija Power baza za regrutovanje - navedeno je u dokumentima sigurnosnih agencija BiH.

 

Prije tri dana, tokom obilježavanja neustavnog Dana RS-a, pripadnici ove paravojne formacije su, također, učestvovali u defileu na ulicama Banje Luke.

 

srbska-cast3

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook