Bakir Izetbegović o sastanku koji je izazvao buru u javnosti

Erdogan me nazvao na mobilni i rekao da je s gospođom Kitarović... A onda mi je otkrio svoj plan...

Front10.01.18, 18:18h

Erdogan me nazvao na mobilni i rekao da je s gospođom Kitarović... A onda mi je otkrio svoj plan...
Ne znam ja precizno ni šta je ona tražila, ja nisam vidio iz njihovih izjava šta je ona tražila. Poslao sam poruke Erdoganu šta je za nas prihvatljivo, naravno da nije prihvatljivo miješanje u unutrašnje poslove BiH, ispričao je za N1 Izetbegović

 

"Erdogan me nazvao i rekao da se nalazi s gospođom Kitarović i pitao me da li smo za jednu trilateralu da uradimo na ministarskom nivou, pa zatim na predsjedničkom. Zašto da ne? ", kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u izjavi za N1.

 

O susretu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović i turskog predsjednika Reccepa Tayyipa Erdogana u Turskoj, Izetbegović je kazao da je poslao poruke Erdoganu šta je prihvatljivo za BiH, te da su ga zvali prilikom sastanka na mobilni telefon.

 

"Ne znam ja precizno ni šta je ona tražila, ja nisam vidio iz njihovih izjava šta je ona tražila. Poslao sam poruke Erdoganu šta je za nas prihvatljivo, naravno da nije prihvatljivo miješanje u unutrašnje poslove BiH. Čuo sam jedan komentar da će "Izetbegović prihvatiti sve što Erdogan bude tražio". Ja mislim da je obratno, on je prihvatio sve što sam ja tražio od njega. I on na taj način ispunjava amanet da će pomoći ovoj zemlji. On se obavezao da će pomagati ovoj zemlji i do sada je sve uradio što smo tražili. Pomoć Turske na evropskom putu, izgradnja infrastruktura, ogromne kvote mesa, brašna.. Mislim da je samo TIKA investirala oko milijardu maraka u BiH. Gospodin Erdogan je jedan korektan i pametan lider koji se neće miješati u unutrašnje stvari BiH. Ne možete vi tek tako napustiti građanski princip i uraditi što vam traže HDZ, HNS ili Čović i krenuti u segregaciju Izbornog sistema. To su balansi osjetljivi, nešto je bilo šanse da se tu uradi po modelu koji je predlagao Fulle".

 

Šta je bila poenta sastanka?

 

"Sad je sve to spekulacija. Zašto bi ona pokušala uraditi nešto što smo utvrdili da nije ni pokušala. Ja sam s njima jučer razgovarao telefonom, odjednom su me nazvali na mobilni telefon. Erdogan me nazvao i rekao da se nalazi s gospođom Kitarović i pitao me da li smo za jednu trilateralu da uradimo na ministarskom nivou, pa zatim na predsjedničkom. Zašto da ne? Uvijek vrijedi razgovarati. Kazao mi je da želi pomoći nama da imamo bolje odnose ako je došlo do diskomunikacije. Erdogan djeluje na takav način, osmisli nešto što će privući i jedne i druge".

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook