FOTO/ Dodik bivšem predsjedniku Srbije uručio orden RS

Nikolić: 'Od srca vam želim samostalnost i nezavisnost. Srbija i RS odlučivat će zajednički o zajedničkoj sudbini'

Front09.01.18, 11:43h

Nikolić: 'Od srca vam želim samostalnost i nezavisnost. Srbija i RS odlučivat će zajednički o zajedničkoj sudbini'
Nikoliću je dodijeljen orden RS-a s lentom za, kako je rečeno, "naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između RS-a i Srbije te drugih država te za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i poslijeratnom razvoju RS-a"



Bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hajnc-Kristijan Štrahe, zamjenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus, reditelj Emir Kusturica, po odluci entitetskog predsjednika Milorada Dodika dobitnici su odlikovanja Republike Srpske (RS).

 

Nikoliću je dodijeljen orden RS-a s lentom za, kako je rečeno, "naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između RS-a i Srbije te drugih država te za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i poslijeratnom razvoju RS-a".

 

U obraćanju nakon što je primio orden u Palati RS-a u Banjoj Luci, Nikolić je rekao „da od srca želi samostalnost i nezavisnost RS“.

 

- Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnost i nezavisnost. S tog puta ne smije se skrenuti. I bit će još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučivat će zajednički o zajedničkoj sudbini – ustvrdio je Nikolić.

 

Za dio međunarodne zajednice je rekao „da je otimao suverentitet, nezavisnost i pravo RS, podvođenjem po nekakvu zajedničku državu za koju ne vidi da još funkcioniše“.

 

- Moj najteži izazov za RS je bio rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o Srebrenici. Znao sam da, ako dođe do glasanja, nećemo imati velike šanse. Ako izglasaju kako su naumili, onda ni RS neće imati velike šanse. Tada sam odlučio da uradim nešto što nije diplomatski, ali je bilo očajnički – da se obratim našoj majci Rusiji i velikom predsjedniku Putinu... Napisao sam pismo Putinu i naveo sam da 'ovim pečatimo sudbinu RS'. Vladimir Putin je uložio veto na rezoluciju o Srebrenici, podigao nam glave, ohrabrio... Od tada me baš ne vole ovi naši manji prijatelji, a kakav bih ja bio čovjek kada bi me voljeli oni koji ne misle dobro mom narodu - rekao je Nikolić.

 

Hajnc-Kristijan Štrahe je također odlikovan ordenom RS-a na leneti za, kako je obrazloženo, naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između RS-a i Austrije, a zamjenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus dobio je orden zastave RS-a sa srebrnim vijencem za rad i izvanredne zasluge "na učvršćivanju mira i međunarodne saradnje između RS i Austrije".

 

Odrenom zastave RS sa zlatnim vijencem, po Dodikovoj odluci, odlikovan je Emir Kusturica, te između ostalih, i bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, a posebna priznanja dobili su i posthumno Ljubiša Savić Mauzer, ratni komadant specijalne brigade „Panteri“, Hor „Banjalučanke“ te pojedina humanitarna udruženja i pojedinaci, sportisti...

 

Dodik je rekao da su pažljivo izabrani oni koji su danas dobili odlikovanja te da su "svojim radom i postignutim uspjesima dali snagu RS-a".

 

(FENA/Foto: Nezavisne.com/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook