Oglasili se iz OHR-a

Nemamo ništa protiv da RS ima svoj dan, ali odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće!

Front09.01.18, 10:06h

Nemamo ništa protiv da RS ima svoj dan, ali odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće!
Bez obzira na činjenicu da je Ustavni sud proglasio 9. januar kao Dan Republike Srpske u Banjoj Luci za danas je planirana manifestacija kojima se obilježava neustavni Dan RS-a


Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmotrio je usklađenost 9. januara kao Dana Republike Srpske sa Ustavom BiH i utvrdio da je on neustavan, a odluke tog suda su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati, podsjetio je glasnogovornik Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH Mario Brkić.

 

U izjavi za Fenu je ponovio raniji stav da OHR nema ništa protiv toga da Republika Srpska ima svoj dan, ali Dan tog entiteta treba biti predviđen u skladu s pravnim okvirom i uz poštivanje vladavine prava.

 

Iz OHR-a su pozvali političare da pokažu odgovornost i uzdrže se od negativne retorike ili postupaka koji mogu pogoršati situaciju i odvući pažnju s neophodnih reformi.

 

Bez obzira na činjenicu da je Ustavni sud proglasio 9. januar kao Dan Republike Srpske u Banjoj Luci za danas je planirana manifestacija kojima se obilježava neustavni Dan RS-a.

 

Planirano je da danas entitetski predsjednik Milorad Dodik uruči odlikovanje bivšem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, a u popodnevnim satima najavljen je defile pripadnika policije, vatrogasaca, lovaca i drugih službi te akademija kao i prijem.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook