Penzionisan zbog seksa s maloljetnim mladićima

Ko o čemu - Kačavenda o 'pravim vrijednostima': Bludni vladika služio liturgiju u Bijeljini, evo šta je poručio

Hronika08.01.18, 17:03h

Ko o čemu - Kačavenda o 'pravim vrijednostima': Bludni vladika služio liturgiju u Bijeljini, evo šta je poručio
Mira nema bez Božje pomoći, ljubavi nema bez čistog srca, plemenitosti bez dobrih namera, pravoga života bez hrišćanskog i života bez držanja deset Božjih zapovijesti. Nema, i onaj koji se ne pridržava, ne može se nazvati sinom Božjim, poručio je Kačavenda

 

Izvor: Blic.rs

 

Vladika Vasilije Kačavenda, koji je prije četiri godine penzionisan zbog umiješanosti u podvođenje maloljetnika, služio je liturgiju na Božić u manastiru SPC Sveta Petka u Bijeljini.

 

Penzionisani vladika Kačavenda uspio je, bar na kratko da se vrati u crkveni život, i to na najveći hrišćanski praznik. Uprkos optužbama za monstruozna djela, on je juče u manastiru u Bijeljini pred više stotina vjernika održao besjedu, u kojoj je govorio o miru, ljubavi i rađanju djece.

 

- Mira nema bez Božje pomoći, ljubavi nema bez čistog srca, plemenitosti bez dobrih namera, pravoga života bez hrišćanskog i života bez držanja deset Božjih zapovijesti. Nema, i onaj koji se ne pridržava, ne može se nazvati sinom Božjim - poručio je Kačavenda.

 

On je rekao da se danas "umjesto mira i mirisa tamjana osjeća smrad baruta, kao i da se na sve strane zvekće oružjem".

 

- Silnici ovog svijeta dižu se na male narode i zaboravljaju da je snaga kod boga, a ne kod silnog čovjeka. Treba da gradimo mir i slogu, jedinstvo, svi sa svima - objašnjavao je vjernicima penzionisani vladika.

 

Kako je otkriven Kačavenda?

 

O njegovim bludnim radnjama je upoznata je cjelokupna javnost. Mediji su objavili detalje četiri audio snimka telefonskih razgovora, iz kojih se, između ostalog, čuje da jedan sveštenik nagovara mladića da se vidi sa vladikom u jednom hotelu. Takođe, na jednom od snimaka čuje se i glas Kačavende, koji je rekao da mu drago što je mladiću bilo "ekstra".

 

Vladika Kačavenda i nepoznati mladić

 

Kada je u javnost isplivao i video snimak na kom se vidi pomenuti vladika i maloljetni A. R. u toku seksualnog odnosa, više nije bilo sumnje ko je Kačavenda. O svom iskustvu sa njim javno je govorio i đakon Bojan Jovanović, koji je rekao da ga je vladika seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dječake.

 

Čak 40 mladića je imalo slično iskustvo sa Kačavednom i o tome progovorilo pred Sinodom, a o slučaju bludnog vladike bio je obaviješten i sam patrijararh. Dokazi su postojali i u vidu fotografija. Ipak, crkvene vlasti reagovale su tek kada je cijeli slučaj dospio u javnost.

 

Kačavenda ljubi maloljetnika

Kačavenda se ljubi s mladićem

 

O svemu je obaviještena i policija i sam vrh države, ali pomenuti vladika nikada nije procesuiran. Uprava kriminalističe policije MUP-a RS privela je samo sveštenika koji je Kačavendi podvodio dječake i to u sklopu istrage o švercu kokaina.

 

"Blic" je pokušao da sazna kako je Kačavenda poslije svega dobio priliku da služi liturgiju u Bijeljini, ali zvaničan odgovor nisu dobili.

 

- Postoji pravilo da penzionisani sveštenik može da održi službu, ali samo uz odobrenje vladike sa tog prostora - nezvanično je rekao jedan sveštenik SPC.

 

Život u raskošnom dvoru

 

Kvalitet života Kačavende nije mnogo izgubio kada se detalji o njegovom životu izašli u javnost i kada ga je SPC penzionisala. Provodio je dane u luksuznom kompleksu, tačnije dvoru, od pet spratova u Bjeljini, čiji je jedini stanovnik bio on uz još nekoliko monahinja koje su brinule o njemu.

 

kacavenda-bijeljina

 

Taj kompleks smatra se najveleljepnijim zdanjem u svim srpskim eparhijama, a riječ je o raskošnim građevinama sa sve pozlaćenim kupolama koji podsjeća na luksuzne hotele na plažama Egipta, piše Blic.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook