FOTO&VIDEO/ Predstavljen novi selektor reprezentacije BiH

Prosinečki stigao u Sarajevo: Lulića i Ibiševića ću pokušati ubijediti da se vrate!

Sport06.01.18, 16:18h

Prosinečki stigao u Sarajevo: Lulića i Ibiševića ću pokušati ubijediti da se vrate!
Sa Mehmedom Baždarevićem ću sigurno porazgovarati, kao i sa Miroslavom Ćirom Blaževićem. Moj dolazak ovdje nije finansijske prirode, kaže Prosinečki

 

Hrvatski stručnjak Robert Prosinečki danas je u Sarajevu zvanično predstavljen za novog selektora Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

 

Prosinečki je prije nekoliko dana na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH (NSBiH) dobio jednoglasnu podršku članova tog tijela i predvodit će bh. selekciju u UEFA Ligi nacija i u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo 2020.

 

Novi selektor BiH na pres-konferenciji je kazao da mu je izuzetno zadovoljstvo što će voditi 'zmajeve'.

 

- Svi znamo kakve ambicije ima reprezentacija, pogotovo za kvalifikacije za EP. Za ova dva dana sam imao puno poziva i razgovora. Dat ću sve od sebe da BiH ode na veliko takmičenje. Dobio sam čestitke od mnogih igrača i sve je to pozitivno - rekao je Prosinečki.

 

robert-prosinecki-press

 

Dodao je da će u sklopu turneje u Americi koja počinje krajem mjeseca u timu biti najvjerovatnije igrači iz mlade selekcije i Premijer lige BiH, budući da smatra da veliki klubovi u kojima nastupaju bh. igrači neće ih pustiti.

 

- Pričat ćemo sa našim selektorom mlade reprezentacije. Za nekoliko dana ćemo objaviti spisak, bit će tu novih igrača ali i onih koji su odranije tu i koji će ići na turneju u Ameriku - objasnio je.

 

Naglasio je da će s reprezentativcima koji su se oprostili, Senadom Lulićem i Vedadom Ibiševićem, razgovarati i pokušati ih ubijediti da se vrate.

 

- Oni su igrači koji igraju u velikim ligama i dali su puno za reprezentaciju. Ništa ne mogu garantovati - kazao je Prosinečki.

 

Vjeruje da je pred njim i stručnim štabom izuzetno nadarena reprezentacija koja može mnogo toga postići.

 

- Za mene nema starih i mladih igrača, nego samo oni koji su kvalitetni. Pratit ću domaću ligu, imamo igrača koji igraju u inostranstvu i koji su lideri, ali i mladi prave dobre rezultate. Bit će dosta prostora za sve. Mislim da se mora vratiti povjerenje - naglašava.

 

Potcrtava da kada su u pitanju kvalifikacije za EP nebitno je ko će biti protivnik u grupi.

 

- Bosna i Hercegovina ima igrače koji mogu igrati ofanzivno, ali sigurno da ćemo se prilagođavati protivniku. Gledat ćemo da budemo dominantni i prepoznatljivi. Sa Mehmedom Baždarevićem ću sigurno porazgovarati, kao i sa Miroslavom Ćirom Blaževićem. Moj dolazak ovdje nije finansijske prirode - zaključio je Prosinečki.

 

Prosinečki je rođen 12. januara 1969. godine. U trenerskoj karijeri je vodio beogradsku Crvenu zvezdu, turski Kayserispor, te reprezentaciju Azerbejdžana. Sa Crvenom zvezdom je 2012. godine osvojio Kup Srbije.

 

Kao igrač je između ostalog nastupao za Dinamo Zagreb, Crvenu Zvezdu, Real Madrid, Barcelonu, Sevillu. Osim nacionalnih šampionata i Kup takmičenja u zemljama u kojim je igrao, Prosinečki je kao U-20 reprezentativac Jugoslavije došao do titule svjetskog prvaka 1987., sa selekcijom Hrvatske osvojio je bronzu na SP-u 1998., dok je sa Crvenom zvezdom 1991. bio pobjednik Kupa evropskih šampiona.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook