Novo kreditno zaduženje

Bevanda obećava velika gradilišta i nova radna mjesta: Ključni projekt je koridor koji će nas povezati sa...

Front05.01.18, 10:40h

Bevanda obećava velika gradilišta i nova radna mjesta: Ključni projekt je koridor koji će nas povezati sa...
Ovo jer prvi kreditni sporazum nakon usvajanja zakona o trošarinama. 584 miliona eura su ugovorena od kreditora. EBRD je najveći kreditor. Ključni projekat je Koridor

 

Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija države potpisao je ugovor o garanciji za kredit u vrijednosti od 70 miliona eura za izgradnju dionica koridora VC sa direktorom EBRD-a, Ianom Brownom u Sarajevu.

 

Kredit će biti iskorišten za nastavak izgradnje Koridora 5C.

 

"Sredstva ovog kredita bit će iskorištena za izgradnju dvije dionice autoceste i dvije petlje na Koridoru 5-C, te za ugovor o saglasnosti na uvećanje kredita u vrijednosti 10 miliona eura za izgradnju dionice Prnjavor – Doboj", naveo je Bevanda u obraćanju medijima na press konferenciji.

 

Bevanda je napomenuo da će ovaj iznos biti iskorišten za izgradnju Koridora VC u Republici Srpskoj.

 

"Osiguranim novcem stvorit će se uslovi za građevinsku operativu, nova zapošljavanja i ekonomski rast", izjavio je Bevanda novinarima.

 

"Otvoren je put za aktiviranje ovih kreditnih sredstava. Kredit je na 15 godina, uz tri godine grace perioda. Moram se zahvaliti EBRD-u, gospodinu Brownu, timu u ministarstvu finansija kojeg vodi gospodin Krunić, Vladi RS i želim im uspješnu implementaciju sredstava", izjavio je ministar finansija BiH.

 

Kreditna sredstva za nastavak izgradnje na Koridoru 5-C omogućena su, podsjetimo, nakon što je u Parlamentu BiH nedavno usvojen set zakona o akcizama.

 

"Ovo jer prvi kreditni sporazum nakon usvajanja zakona o trošarinama. 584 miliona eura su ugovorena od kreditora. EBRD je najveći kreditor. Ključni projekat je Koridor koji će nas povezati sa Pločama i Budimpeštom, i da izgradnja krene punim zamahom. Svjedočit ćete gradilištima i izgradnji autocesta", izjavio je Bevanda. 

 

Direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD), Ian Brown novinarima je nakon potpisa ugovora o garanciji za kredit od 70 miliona eura je izrazio zadovoljstvo urađenim poslom.

 

"Koridor 5C je najveći infrastrukturni projekat koji se radi u BiH. Ovim potpisom, EBRD je u transportnu infrastrukturu BiH investirao više od milijardu eura", naveo je dodavši da ova investicija stvara nova radna mjesta i poboljšava ekonomsku sliku BiH.

 

"Ovo potpisivanje potvrđuje da će povećanje dovesti do novog ciklusa u investiranjeu sektor transporta BiH", kazao je Brown.

 

"Potpis je dokaz kako brzo možemo napredovati na ostvarenju konkretnih rezultata. Hvala Putevima RS, vlastima RS, gospodinu Bevandi i njegovom timu za sve uložene napore", kazao je direktor EBRD-a.

 

On je podsjetio da je BiH već imala 221 milion eura već odobrenih sredstava - koja su bila blokirana nedostatkom seta zakona o akcizama.

 

"Sada je sve omogućeno, vidjet ćete nove investicije, stvarne investicije u ovom sektoru", naglasio je tokom obraćanja novinarima.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook