Ministar odbrane Srbije o svemu pomalo

Vulin: Neće biti drugog Dejtona! Bošnjaci će odgovarati za zločine nad Srbima, pratimo ekstremiste u BiH...

Front03.01.18, 10:50h

Vulin: Neće biti drugog Dejtona! Bošnjaci će odgovarati za zločine nad Srbima, pratimo ekstremiste u BiH...
Kada je riječ o zločinima nad Srbima u BiH koje su počinili državljani Srbije iz Raške/Sandžaka bošnjačke nacionalnosti, Vulin je rekao da se Srbija bavila svima za koje ima takva saznanja, bez obzira na njihovu nacionalnost i gdje su zločini počinjeni

 

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ističe u prazničnom intervjuu Srni da nema nikakve potrebe da se mijenja Dejtonski sporazum i da se ne treba igrati sa tako ozbiljnim stvarima.

 

"Nema `Dejtona dva`, nema `Dejtona tri`. Ima samo Dejton koji je potpisan. Dejton na osnovu koga funkcioniše BiH. Dejton na osnovu koga postoji Republika Srpska sa jasno određenim nadležnostima, a Srbija je garant tog sporazuma", naglašava Vulin.

 

On navodi stav Srbije da promjena Dejtona ne bi poboljšala život u BiH i ponavlja da je za Beograd prihvatljivo sve što se dogovore tri naroda i dva entiteta.

 

"Bez toga, bilo ko sa strane ne bi smeo ni da pokuša da nameće `Dejton dva` ili bilo koji drugi Dejton. A, ako bi se to pokušalo, naići će, siguran sam, na otpor svih naroda i entiteta, pa i Srbije/ kao zemlje garanta Dejtonskog sporazuma", naglašava Vulin i poručuje:

 

"Nemojte se igrati sa tako ozbiljnim stvarima. Mir u BiH za nas je od najvišeg značaja i učinićemo sve da se sačuva".

 

Govoreći o saradnji u oblasti namjenske industrije Srbije sa Republikom Srpskom, Vulin navodi da se radi na tome, konkretno sarađuje i da je Srbija veoma zainteresovana za kapacitete odbrambene industrije Srpske.

 

On napominje da je nedavno imao zadovoljstvo da obavijesti predsjednika Srpske Milorada Dodika i premijerku Željku Cvijanović o potpisivanju ugovora od 280 miliona dinara (više od 2,35 miliona eura/ za remont motora /specijalne namjene) iz Srbije u Vazduhoplovnom zavodu "Orao" u Srpskoj i još 70 miliona dinara (oko 588.00 eura) u Fabrici specijalnih motora Pale.

 

"Smatramo da tu imamo i dobre ljude i kapacitete. Potrebna je svaka pomoć da se nakon decenija zanemarivanja i pljačkaških privatizacija i svega što je pogodilo ovaj region sve to stavi ponovo u pogon i funkciju", ističe Vulin i pojašnjava:

 

"Na konkretnim primerima smo u stanju da obezbedimo konkretne poslove, zaradu i sve ono što je nama bitno. Ovo je i način da kažemo koliko nam je stalo do Republike Srpske i kada kažemo da smo spremni da pomognemo Srpsku na svaki način - evo, ovo je jedan od tih načina".

 

Kada je riječ o zločinima nad Srbima u BiH koje su počinili državljani Srbije iz Raške/Sandžaka bošnjačke nacionalnosti, Vulin je rekao da se Srbija bavila svima za koje ima takva saznanja, bez obzira na njihovu nacionalnost i gdje su zločini počinjeni.

 

"To je pitanje za Ministarstvo pravde, ali načelno kažem - ko god da je počinio bilo kakav zločin, može da računa da će ga pravda stići kada je Srbija u pitanju", poručuje Vulin.

 

Što se tiče prijetnji u regionu zbog veze ekstremista u BiH, te Raške i Kosova u Srbiji, Vulin je rekao da se vodi računa o svemu što može da bude faktor destabilizacije na ovom prostoru.

 

"Postoje, činjenica je, i oni koji religiju koriste kao sredstvo rata i kao nešto što može da destabilizuje čitav prostor. Migrantska kriza je doprinela da budemo još budniji i vodimo više računa upravo o takvim fanaticima i ekstremistima", napominje on.

 

Vulin podsjeća da se najveći broj povratnika sa sirijskih ratišta nalazi na prostoru Kosova i Metohije, a ima ih u značajnom broju i na prostoru BiH, te da o tim činjenicama moraju voditi računa svi.

 

"Ja uvek insistiram da moramo da budemo povezani, da sve nadležne službe moraju da rade zajedno. Međunarodna zajednica mora aktivno da se uključi oko toga. Nemojmo zaboraviti da mi imamo istoriju verskog fanatizma, imamo istoriju sukoba na verskim osnovama", upozorava Vulin.

 

On kaže da Srbija veoma vodi računa o islamskom faktoru, odnosno o radikalnom islamizmu na svim prostorima, posebno tamo gdje se vraćaju povratnici sa sirijskog ratišta i sva saznanja dijeli sa međunarodnom zajednicom i odgovarajućim službama, te vodi računa da sve u regionu bude mirno, sigurno i stabilno.

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook