VIDEO/ Ministar sigurnosti u svom stilu

Mektić: Kad narod krene da tuče motkom lopove političare, evo nek' mene prvog tuku!

Front29.12.17, 19:31h

Mektić: Kad narod krene da tuče motkom lopove političare, evo nek' mene prvog tuku!
Čitava priča oko Europola pala je u vodu kada je na dnevni red došla lokacija kontakt-tačke. MUP Republike Srpske je bio protiv da ona bude u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, u Aleji Bosne Srebrene. MUP RS je tražio da sjedište bude u Ministarstvu sigurnosti BiH, ali Mektić ističe da za to nema tehničkih mogućnosti

 

Bosni i Hercegovini prijeti suspenzija sporazuma sa Europolom, koji je potpisan u avgustu 2016. godine, izjavio je državni ministar sigurnosti Dragan Mektić. Kao glavnog krivca za to on je označio MUP Republike Srpske, koji nije želio da sjedište koordinatora bude u Direkciji za policijsku koordinaciju, nego u Ministarstvu sigurnosti.

 

Bosna i Hercegovina ostala je jedina evropska zemlja koja nije uputila svog oficira za vezu u sjedište Europola u Haagu, niti će, prema riječima Mektić, u BiH doći Europolov čovjek koji bi radio u kontakt-tački. Sporazum Ministarstva sigurnosti i Europola potpisan je u avgustu 2016. godine, i od tada se nadležni u BiH nisu uspjeli dogovoriti o imenovanju koordinatora i kontak-tačke u BiH. U razgovorima je bilo uključeno 16 policijskih agencija iz naše zemlje, ali od dogovora nema ništa, kaže ministar sigurnosti.

 

"Ja sam dobijao političke poruke - neće ti to proći Dragane. Ovi naši neće to podržati. Ti imaš situaciju hrvatskih ministara, bošnjačkih, srpskih, to je više nemoguća priča. Ovo se se ne bi desilo ni u džungli, da sjede one životinje kada su se dogovarale ko će biti glavni među njima", tvrdi Mektić.

 

Mektić ističe da se nije postigao dogovor ni oko imenovanja koordinatora, jer su policijske agencije tražile da svaka od njih ima svog predstavnika, da se vodi računa o konstitutivnosti naroda, da svoje predstavnike imaju čak i kantoni. Tako bi umjesto 4-5 zaposlenih, u kontaktnoj tački bilo 80-100 ljudi.

 

"Pa šta će raditi 20 ljudi u jednom trenutku tamo, i čeka kad će doći neki papir iz Europola i da ga proslijedi dalje. I morate imati 24 sata, i to je 80-100 ljudi", ističe Mektić.

 

Čitava priča oko Europola pala je u vodu kada je na dnevni red došla lokacija kontakt-tačke. MUP Republike Srpske je bio protiv da ona bude u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, u Aleji Bosne Srebrene. MUP RS je tražio da sjedište bude u Ministarstvu sigurnosti BiH, ali Mektić ističe da za to nema tehničkih mogućnosti.

 

"Politika se uvukla jer oni iz Federacije i kantoni žele da Direkcija bude, ovi iz MUP-a RS ni čuti da to bude Direkcija, čak sada ni Ministarstvo, nego da bude u Aleji Bosne Srebrene. Evo što se mene tiče neka bude pod kruškom, u Ulici Bratstva i jedinstva", dodaje ministar.

 

Ubrzo je stigla i rekacija ministra unutarnjih poslova Republike Srpske.

 

"Mi ne prihvatamo da se u tom Sporazumu pominje Direkcija, jer zajednička kontakt-tačka neće biti dio Direkcije, nego je to zajednička kontakt tačka svih u BiH, Direkcija je samo jedna od potpisnica. Promjena adrese nije sporna, rekao sam da ću dati saglasnost", kaže Dragan Lukač.

 

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH još nisu odgovorili na naš upit. Također je neizvjesno koja će biti reakcija Europola zbog nepoštovanja Sporazuma sa bh. strane.

 

"I to političari? To su lopovi! Jadan ovaj narod sa ovakvim političarima. Ja prvi među njima. Kada ih budu tukli motkom, mene neka prvog", poručuje Mektić.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook