klub HDZ-HNS ne želi učestvovati u parlamentarnom radu

Prekinuta sjednica Parlamenta FBiH, dnevni red nije usvojen

Front28.12.17, 16:46h

Prekinuta sjednica Parlamenta FBiH, dnevni red nije usvojen
Na dnevnom redu su veoma važni dokumenti, kao što je budžet Federacije BiH za narednu godinu i zakon o penzionom i invalidskom osiguranju

 

U pauzi koja je na zahtjev poslanika SDA uslijedila ubrzo po otvaranju 24. vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, poslanički klub HDZ-HNS saopćio je da ne želi učestvovati u parlamentarnom radu do okončanja 26. redovne sjednice ili postizanja dogovora između koalicionih partnera.

 

Nakon pauze pristupilo se glasanju za predloženi dnevni red sjednice koji nije usvojen te je sjednica zaključena. Na današnjem dnevnom redu se trebao naći Prijedlog zakona o PIO, ali i Budžet Federacije za narednu godinu.

 

"Smatram da je ovo pogrešan potez HDZ-a, budžet je nešto što svi zajedno treba da riješavamo. Posebno ako se uzme u obzir da je ministrica finansija i dopremijerka Jelka Miličević iz reda HNS",rekao je šef kluba SDA Ismet Osmanović.

 

Osmanović je nakon otvaranja sjednice zatražio pauzu kako bi sekretarijat Parlamenta pozvao poslanike HNS/HDZ da se vrate u klupe.

 

"Obzirom da se radi o tako važnom dokumentu koji život znači za Federaciju. Ne bi me čudilo da je ovo danas napravljeno kako se ne bi usvojio budžet", kazao je Osmanović.

 

Šef kluba SDA je dodao da je demokratski da opozicija glasa protiv Budžeta, te potcrtao da je HDZ dio vlasti.

 

Na dnevnom redu su, dodao je, veoma važni dokumenti, kao što je budžet Federacije BiH za narednu godinu i zakon o penzionom i invalidskom osiguranju.  

 

Po njegovom mišljenju, ne bi trebalo biti dovedeno u pitanje da se danas federalni budžet za narednu godinu usvoji.

 

Na sjednici osim poslanika SDA, SBBBiH, te iz opozicionih stranaka prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača, te federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo

 

(N1, DEPO PORTAL/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook