Pripadnici Armije RBiH, TO, HVO, MUP-a i paravojnih formacija

Podignute optužnice protiv 14 osoba: Odgovorni za mučenja i ubistva srpskih civila, među kojima je bilo i djece

Hronika28.12.17, 09:57h

Podignute optužnice protiv 14 osoba: Odgovorni za mučenja i ubistva srpskih civila, među kojima je bilo i djece
Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i objekte za zatočenje na području Konjica, gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a počinjeni zločini tokom 1992. i 1993. godine, prouzročili su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti sa navedenog područja

 

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Esada Ramića, rođenog 1966. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Šefika Nikšića, rođenog 1945. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Adnana Alikadića zvanog „Bato“, rođen 1962. godine u Sarajevu, nalazi se u pritvoru, Mitka Pirkića, rođenog 1962. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Redže Balića, rođenog 1952. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Hameda Lukomiraka, rođenog 1971. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Safaudina Ćosića, rođenog 1974. godine u Konjicu, Muhameda Cakića, rođen 1968. godine u Konjicu, Ismeta Hebibovića zvanog „Broćeta“, rođenog 1956. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Almira Padalovića, rođenog 1968. godine u Mostaru, nalazi se u pritvoru, Enesa Jahića, rođenog 1969. godine u Konjicu, određene su mu mjere zabrane, Senadina Ćibe, rođen 1967. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru, Agana Ramića, rođenog 1962. godine u Konjicu, nalazi se u pritvoru i Seada Jusufbegovića, rođenog 1941. godine u Konjicu.

 

Optuženi se terete da su u za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, TO, HVO, MUP-a i paravojnih formacija, sudjelovali u tom napadu i postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

Optuženi se terete da su odgovorni za napade i ubistva više desetina civila srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima je bilo djece i starijih osoba, te mučenja, zlostavljanja, nečovječna postupanja, protupravna zatočenja, većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela, te drugih sela koja se na području opštine Konjic vezuju na navedena sela.

 

Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i objekte za zatočenje na području Konjica, gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a  počinjeni zločini tokom 1992. i 1993. godine, prouzročili su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti sa navedenog područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnog boravišta.

 

Optuženi se terete za kaznena djela zločina protiv čovječnosti.

 

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svjedoka, tri stručna vještaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Državnog tužiteljstva. 

 

(FENA/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook