Čiji su Srbi u Oružanim snagama BiH?

Ivanić poručio Dodiku: Vojnici Trećeg RS puka trebaju biti na obiležavanju 9. janura

Front27.12.17, 13:41h

Ivanić poručio Dodiku: Vojnici Trećeg RS puka trebaju biti na obiležavanju 9. janura
Ivanić je ocijenio da bi to bilo "pitanje jedinstva i sadržaja" i istakao da njemu ne smeta da postoji svečani vod policije RS i da smotru vrši predsjednik RS, ali da treba omogućiti i učešće Trećeg RS puka Oružanih snaga BiH

 

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da predsjednik RS-a Milorad Dodik, odlukom da pripadnici Trećeg (RS) puka Oružanih snaga BiH ne prisustvuju 9. januara, proslavi "Dana RS“, izlazi ususret, kako je naveo, svima onima koji su to tražili, "bošnjačkoj politici i jednom dijelu međunarodnih predstavnika koji to nisu htjeli".

 

Ivanić je u izjavi novinarima danas u Bijeljini izrazio nadu da će Dodik promijeniti trenutni odluku o ovom pitanju.

 

Podsjetio je na prošlogodišnju, kako je rekao, veliku bitku u vezi s učešćem srpskih vojnika na proslavi 9. januara "u kojoj je RS pobijedila“.

 

- Bilo je pokušaja da se sve ospori, da se ne dozvoli, bilo je napada, optužnica, i sam sam davao izjave tužilaštvu povodom 9. januara, bilo je napada na oficire. Sve smo izdržali i pobijedili i pripadnici Trećeg RS puka su bili prisutni na obilježavanju 9. januara - dodao je Ivanić.

 

Potvrdio je da je ove godine na njega već vršen pritisak da odustane od postrojavanja vojske u Banjoj Luci.

 

- Predstavnici međunarodnih institucija i pojedini ljudi iz Sarajeva od mene su tražili da se to ne desi. Sve sam odbio i očekivao da će opet vojnici iz Trećeg RS puka biti prisutni na obilježavanju 9. januara - zaključio je Ivanić.

 

Stoga je pozvao Dodika da promijeni svoju odluku i omogući učešće vojnika iz spomenutog puka Oružanih snaga BiH na proslavi 9. januara u Banjoj Luci.

 

- Treba izdržati ovu bitku i ne treba od pobjede praviti poraz. Pozivam predsjednika RS-a da i pripadnicima Trećeg RS-a puka, jedinog puka koji nosi grb Nemanjića i baštine tradiciju Vojske RS, omogući da, kao i svi drugi, učestvuju na obilježavanju 9. januara - rekao je Ivanić.

 

Garantuje da će u institucijama naći načina kako će se osigurati njihovo učešće na proslavi "Dana RS“.

 

Ivanić je ocijenio da bi to bilo "pitanje jedinstva i sadržaja" i istakao da njemu ne smeta da postoji svečani vod policije RS i da smotru vrši predsjednik RS, ali da treba omogućiti i učešće Trećeg RS puka Oružanih snaga BiH.

 

- Mislim da i ovim čestitim ljudima, koji vole RS, treba dati pravo i tu mogućnost, i to baš u inat zbog svih zahtjeva da se to ne desi - ocijenio je Ivanić.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook