Federalni ministar unutrašnjih poslova

Čampara: Postignut kompromis sindikata policije i Vlade FBiH u vezi zakona o PIO

Front26.12.17, 14:20h

Čampara: Postignut kompromis sindikata policije i Vlade FBiH u vezi zakona o PIO
Usaglašeno je da se prijedlozi zakona o PIO-u i o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima isti dan, 28. decembra, razmatraju u Federalnom parlamentu

 

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara potvrdio je Feni da je postignut dogovor između policijskih službenika i Vlade Federacije BiH u vezi penzionisanja policajaca koji se tiče donošenja novog zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju.

 

- Na današnjem sastanku s predstavnicima svih sindikata postignut je dogovor na relaciji policijski službenici i pregovarački tim Vlade FBiH. U tom pogledu potpisan je Sporazum, što znači da nema uvođenja novih kategorija u Prijedlogu zakona o PIO i da će se status policijskih službenika riješavati kroz izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima - rekao je Čampara.

 

Usaglašeno je da se prijedlozi zakona o PIO-u i o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima isti dan, 28. decembra, razmatraju u Federalnom parlamentu.

 

- Prijedlog zakonskih izmjena i dopuna danas ćemo utvrditi, te ukoliko bude usvojen poslat ćemo ga u parlamentarnu proceduru po hitnom ili skraćenom postupku - naglasio je Čampara.   

 

Sa navedenim rješenjem na sastanku su bili zadovoljni predstavnici sindikata policijskih službenika. U tom smislu, federalni ministar unutrašnjih poslova ističe da ne postoje idealna rješenja, te poručuje da ni ovo nije idealno rješenje, ali da se uspjelo postići kompromis na obostrano zadovoljstvo.

 

- Zato se nadamo da će navedena zakonska rješenja dobiti saglasnost u oba doma Parlamenta FBiH. U vezi s tim, predstavnici sindikata kazali su da su razgovarali s opozicionim strankama i da im je rečeno ukoliko sindikat i Vlada postignu sporazum da će i neke stranke koje nisu u poziciji podržati ovakav prijedlog - izjavio je za Fenu Čampara nakon održanog sastanka, kojem su osim njega i sindikalista prisutvovali premijer Fadil Novalić, dopremijer i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić te predstavnik Ministarstva finansija i Sekretarijata Vlade.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook