Nakon vanrednih izbora

Puigdemont: Katalonija je pobijedila, a Španija je poražena

Hronika22.12.17, 09:53h

Puigdemont: Katalonija je pobijedila, a Španija je poražena
Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont poručio je iz Belgije kako je rezultat izbora bio "odgovor katalonskog naroda"

 

- Pobornici nezavisnosti više ne mogu govoriti u ime svih ovdje. Govorili su nam da smo cvijet koji traje jedan dan. No ovime je prvi put snaga za cjelovitost Španije pobijedila u Kataloniji, a ta snaga su Građani - istakla je Inés Arrimadas, kandidatkinja te stranke za predsjednicu vlade Katalonije. 

 

Njena stranka dobila je 37 mjesta u parlamentu. "Predsjednica, predsjednica!", vikali su stranački simpatizeri, a onda zajedno sa članovima stranke skandirali "ja sam Španac, Španac!".

 

Stranka Građani, osnovana 2011. godine, u četvrtak je osvojila najviše glasova što je prvi put u posljednjih 37 godina i uvođenja demokracije da u Kataloniji nije pobijedila stranka za nezavisnost. 

 

Smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont poručio je iz Belgije kako je rezultat izbora bio "odgovor katalonskog naroda".

 

- Pobijedili smo na izborima u izvanrednoj situaciji. S kandidatima u zatvoru, s vladom u egzilu i bez mogućnosti korištenja istog oruđa kao španska vlada - izjavio je Pudždemon u obraćanju iz Belgije, gdje se nalazi i odbija vratiti već dva mjeseca od kada je u katalonskom parlamentu izglasana republika. 

 

- Recept kojeg je Rajoy, španski premijer objasnio Evropi je propao - dodao je Puigdemont.

 

Njegova koalicija Zajedno za Kataloniju osvojila je u četvrtak 34 od 135 mjesta. No zajedno sa strankama Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) pobornici nezavisnosti imaju 70 mjesta, dva više od potrebnih za natpolovičnu većinu i formiranje vlade.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook