Trumpova odluka o Jerusalemu

Kako su u UN-u glasale zemlje iz regije: BiH je bila suzdržana, a Crna Gora, Slovenija i Srbija...

Hronika21.12.17, 20:44h

Kako su u UN-u glasale zemlje iz regije: BiH je bila suzdržana, a  Crna Gora, Slovenija i Srbija...
Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović prihvatio je prijedlog Ministarstva vanjskih poslova za glasanje za Nacrt rezolucije o Jerusalemu, dok su članovi Predsjedništva iz reda srpskog i hrvatskog naroda Mladen Ivanić i Dragan Čović odlučili ignorisati preporuku MVP-a, te bili suzdržani

 

Generalna skupština UN-a je velikom većinom glasova osudila Trumpovu odluku o Jerusalemu. Za rezoluciju kojom se osuđuje američka odluka o priznavanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela, glasalo je 128 zemalja članica UN-a.

 

Protiv rezolucije je glasalo samo devet zemalja članica (Sjedinjene Države, Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo), dok je 35 zemalja bilo suzdržano. UN imaju ukupno 193 države članice.

 

Bosna i Hercegovina je odlučila biti suzdržana. Kako saznaje Anadolija, bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović prihvatio je prijedlog Ministarstva vanjskih poslova za glasanje za Nacrt rezolucije o Jerusalemu, dok su članovi Predsjedništva iz reda srpskog i hrvatskog naroda Mladen Ivanić i Dragan Čović odlučili ignorisati preporuku MVP-a, te bili suzdržani.

 

Što se tiče regiona - Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija su bile među 128 zemalja koje su osudile Trumpovu odluku.

 

Hrvatska je poput BiH odlučila biti suzdržana.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook