VIDEO/ Pronađeni droga i oružje

Pogledajte spektakularnu policijsku akciju u BiH u kojoj je uhapšeno 18 dilera

Hronika21.12.17, 11:35h

Pogledajte spektakularnu policijsku akciju u BiH u kojoj je uhapšeno 18 dilera
U nastavku operativne akcije "MREŽA I", policijski timovi izvršili pretrese na 26 lokacija, kojom prilikom je 18 lica uhapšeno i stavljeno pod kontrolu

 

U nastavku realizacije operativne akcije kodnog naziva "MREŽA I", jučer, 20.12.2017. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na dvadeset tri lokacije na području Grada Zenica, dvije lokacije u Maglaju i jednoj lokaciji u Zavidovićima.

 

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu preduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje osoba koje su djelovale organizovano i koje se sumnjiče za vršenje krivična djela u vezi zloupotrebe opojnih droga i nedozvoljenog posjedovanja oružja i municije. Tačnije radi se o dvadest jednoj osobi čije su krivičnopravne radnje zadokumentovane naznačenim aktivnostima i koje su meta akcije.

 

Ove aktivnosti predstavljaju nastavak policijskih akcija kodnog naziva "MREŽA" i "MREŽA I", koje je sprovodila Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru kojih je izvršeno na desetine pretresa, veći broj osumnjičenih lica je lišen slobode, a oduzete su i značajnije količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela.

 

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Nadalje, tokom provođenja operativne akcije "MREŽA I", kompletirani su i dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv petnaest lica kojim je zadokumentovano osamdeset osam (88) krivičnopravnih radnji, a u vezi sa članom 238. Krivičnog zakona FBiH "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

 

 

Prema operativnim saznanjima, obavještenjima i materijalnim dokazima, prikupljenim tokom zavedene akcije, postoje osnovi sumnje da su lica, koja su meta akcije, u proteklom periodu vršila krivična djela u vezi neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, na način da su planski i organizovano djelovala na području Grada Zenica i šire, te na osnovu prethodnih dogovora nabavljala opojnu drogu, vagala, pakovala i pripremala istu za uličnu prodaju, razradila međusobnu komunikaciju, posredovala u prodajama, prenosila i skrivala opojnu drogu na njima poznatim lokacijama, te na taj način, sa namjerom sticanja protivpravne imovinske koristi, neovlašteno stavljala u promet opojne droge. Takođe su prikupljeni dokazi o nelegalnim aktivnostima i drugih lica, koja su u navedenom periodu, zajedno sa drugim osumnjičenim licima, nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

 

U jučerašnjoj akciji lišeni su slobode:

 

Č.M., rođen 1985. godine, iz Zenice,
U.S., rođen 1976. godine, iz Zenice,
A.S., rođen 1978. godine, iz Zenice,
T.A., rođen 1973. godine, iz Zenice,
S.K., rođen 1984. godine, iz Zenice,
B.K., rođen 1976. godine, iz Zenice,
Č.E., rođen 1974. godine, iz Zenice,
K.R., rođen 1974. godine, iz Zenice,
O.I., rođen 1998. godine, iz Zenice,
S.S., rođen 1991. godine, iz Zenice,
Dž.B., rođen 1965. godine, iz Maglaja,
P.G., rođen 1984. godine, iz Zenice,
O.M., rođen 1991. godine, iz Zenice,
S.A, rođen 1981. godine, iz Zenice,
K.N., rođen 1960. godine, iz Zenice,
B.M., rođen 1977. godine, iz Zenice,
Š.A., rođen 1985. godine, iz Zavidovića i
Č.V., rođena 1974. godine, iz Zenice.

 

Navedena lica su sprovedena u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

 

Izvršenim pretresima pronađena je određena količina opojne droge namijenjene za uličnu prodaju, dva pištolja, pribori za konzumaciju droga, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja i drugi nedozovoljeni predmeti. Pronađena materija i predmeti su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja.

 

Aktivnosti u okviru akcije "MREŽA I" se poduzimaju pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, a ostvarena je i dobra saradnja sa drugim policijskim agencijama u BiH, kao i dobra saradnja sa policijom Austrije i SR Njemačke, u smislu razmjene operativnih i obavještajnih podataka.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook