FOTO/ Najopsežnija potraga u istoriji

Oko 800 osoba traga za tijelom Aldina Mulića od Sarajeva do Šamca, Solak kaže: 'Nemoguće je da ga ne vidimo...'

Hronika20.12.17, 08:53h

Oko 800 osoba traga za tijelom Aldina Mulića od Sarajeva do Šamca, Solak kaže: 'Nemoguće je da ga ne vidimo...'
Sve što se u državi BiH bavi spašavanjem i odgovorom u nesreći je danas u ovoj potrazi. Približno 40 čamaca, pripadnici MUP-a iz Zenice i Sarajeva, FUP-a, civilne zaštite KS, iz Zenice, Republike Srpske. Sve ono što imamo u BiH danas učestvuje u potrazi, jer moram reći da nismo mogli očekivati da ćemo napraviti da se cijela država poveže, ističe Solak

 

Velika potraga za tijelom Aldina Mulića pokrenuta je danas, osmi dan otkako je nesretni mladić upao u Miljacku i od kad mu gubi svaki trag. 

 

Kako je za Avaz.ba potvrdio direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo Samir Džihić, oko 800 osoba, što pripadnika Civilne zaštite, ali i dobrovoljaca učestvovat će danas u potrazi za tijelom.

 

- Akcija je pokrenuta sa Dolac Malte. Raspoređuju se ljudi, a konkretno Civilna zaštita KS će ići do granice sa općinom Visoko. Ukupno će nas biti oko 300 ovdje u Sarajevu - kazao je Džihić.

 

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je za Avaz.ba kazao kako je ovo najopsežnija potraga na rijeci ikada u BiH.

 

- Jutros smo podijelili cijeli ovaj prostor, na obje obale, dakle do Bosanskog Šamca. Smatram da je nemoguće da ga ne vidimo negdje, jedino ako je još uvijek po vodom - kazao je Solak.

 

Kako je naglasio u današnjoj potrazi učestvovat će više stotina osoba, a i 40 čamaca.

 

aldin-mulic-potraga-fucz-civilna-zastita

 

- Sve što se u državi BiH bavi spašavanjem i odgovorom u nesreći je danas u ovoj potrazi. Približno 40 čamaca, pripadnici MUP-a iz Zenice i Sarajeva, FUP-a, civilne zaštite KS, iz Zenice, Republike Srpske. Sve ono što imamo u BiH danas učestvuje u potrazi, jer moram reći da nismo mogli očekivati da ćemo napraviti da se cijela država poveže. Nešto ovako nismo imali ni kada su državu pogodile poplave 2014. godine - ističe Solak.

 

Naglasio je kako će na raspolaganju danas biti i helikopter FUP-a, ali i šest pasa za potrage.

 

- Nadam se da ćemo uspjeti locirati mladića, da se niko od učesnika u potrazi ne povrijedi. Imat ćemo također i ronilačke timove na dva punkta, jedan na ušću Miljacke u Bosnu, a drugi na Lašvi. Moram reći kako će se danas pretraživati teren dug skoro 300 kilometara, dakle od Dolac Malte, pa do Bosanskog Šamca, odnosno ušća Bosne u Savu - zaključio je Solak.

 

Podsjećamo, dvojica mladića, Irhan Fočo (24) i Aldin Mulić (28), nestali su u nabujaloj Miljacki u noći između utorka i srijede prošle sedmice. Tijelo Irhana Foče nađeno je u Bosni kod Visokog, a za tijelom Aldina Mulića se još traga.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook