Privredna komora FBiH očekuje podršku Vlade

BiH postala važan partner Volkswagena, otvoren ured u Wolfsburgu: Nova radna mjesta u automobilskoj industriji

Auto & Dom19.12.17, 15:54h

BiH postala važan partner Volkswagena, otvoren ured u Wolfsburgu: Nova radna mjesta u automobilskoj industriji
Zbog značaja i potencijala bh. automobilske industrije, preuzimanje kancelarije i sastanak oko daljih aktivnosti na projektu je protekao i uz prisustvo predstavnika Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), čime su na još jedan snažan način predstavljeni potencijali i iskustva razvijanja biznisa sa bh. proizvođačima

 


Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, za potrebe Grupacije automobilske industrije, preuzeo je i zadužio ured u sklopu Inovativnog kampusa Wolfsburg AG. Ured je preuzet u petak, u sklopu projekta „Razvoj automobilske industrije FBiH”.

 

Tome je prethodilo potpisivanje ugovora između Privredne komore FBiH i Wolfsburg AG o uslovima i načinu korištenja kancelarije, kao i ostale infrastrukture unutar kampusa.

 

Wolfsburg AG je u vlasništvu kompanije Volkswagen i grada Wolfsburga, a jedno od polja djelovanja ove kompanije je podrška firmama koje se bave proizvodnjom automobilskih komponenti.

 

Cilj ove aktivnosti je obezbjeđenje uslova za intenzivno i institucionalno prisustvo predstavnika Grupacije automobilske industrije kroz partnerski odnos sa Inovacijskim kampusom Wolfsburg AG, a zbog stvaranja pretpostavki za značajnije učešće bh. proizvođača automobilskih dijelova kako u Volkswagenu, tako i kod drugih njemačkih proizvođača automobila.

 

Kancelariju će predstavnici Grupacije automobilske industrije koristiti kao checkpoint i mjesto sastanaka, a zbog intenziviranja aktivnosti koje su planirane u narednom periodu.

 

Održan prvi sastanak

 

Tokom prvog zvaničnog sastanka održanog u uredu PKFBiH pri Inovacijskom kampusu Wolfsburg AG, sa  partnerima iz Wolfsburg AG precizirani su detalji već najavljenog i rezervisanog zajedničkog nastupa naših kompanija koje se bave proizvodnjom automobilskih komponenti  na internom sajmu Volkswagenovih dobavljača IZB 2018, koji će se održati u oktobru 2018. godine u Wolfsburgu.

 

Naime, radi se o najznačajnijem sajmu za dobavljače Volkswagena, gdje se na jednom mjestu dobavljači sa svojim proizvodima i novitetima predstave predstavnicima Volkswagena i imaju priliku da uspostave značajne kontakte kako sa predstavnicima Volkswagena, tako i sa njihovim velikim dobavljačima.

 

Dogovoreno je obezbjeđenje kolektivnog izlagačkog prostora za članove Grupacije automobilske industrije, a sa predstavnicima Wolfsburg AG kao organizatorom sajma dogovoren je način učešća i ostale aktivnosti, kako bi firme iz naše automobilske grupacije bile predstavljene na najbolji mogući način.

 

Projekat za nova radna mjesta

 

Inače, projekat „Razvoj automobilske industrije FBiH” koji provodi Privredna komora FBiH je prepoznat i podržan od Vlade FBiH.

 

Zbog značaja i potencijala bh. automobilske industrije, preuzimanje kancelarije i sastanak oko daljih aktivnosti na projektu je protekao i uz prisustvo predstavnika Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), čime su na još jedan snažan način predstavljeni potencijali i iskustva razvijanja biznisa sa bh. proizvođačima, naglašavajući sistemski i institucionalni okvir podrške.

 

– U ime naših članica organizovanih kroz Grupaciju automobilske industrije očekujemo da vlade i ministarstva prepoznaju automobilsku industriju kao stratešku granu i obezbijede nam podršku koja će rezultirati značajnim povećanjem radnih mjesta, povećanjem izvoza, te pružanjem prilike mladim ljudima da ostanu u BiH i svoju egzistenciju obezbijede radeći u automobilskoj industriji. Privredna/Gospodarska komora FBiH će nastaviti započete aktivnosti, te sa članovima i drugih strukovnih udruženja predlagati nadležnim institucijama mjere koje će, kao u ovom slučaju, osiguravati bolji startni položaj prilikom osvajanja zahtjevnog tržišta u sektorima visokog stepena finalizacije, navode iz Privredne komore FBiH.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook