Bolji uslovi penzionisanja

Policajci za kraj godine najavili masovne proteste u Sarajevu: Nećemo dozvoliti da nas dovedu na rub siromaštva!

Hronika19.12.17, 13:31h

Policajci za kraj godine najavili masovne proteste u Sarajevu: Nećemo dozvoliti da nas dovedu na rub siromaštva!
Današnje okupljanje policajaca ispred zgrade Parlamenta FBiH uslijedilo je nakon jučerašnjeg masovnijeg mirnog protesta ispred zgrade Federalne vlade

 

Nezadovoljni uvjetima penzioniranja u novopredloženom federalnom zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), manja skupina policajaca okupila se jutros na mirnom protestu ispred zgrade u kojoj je sjedište Federalnog parlamenta u Sarajevu, a gdje je u toku sjednica Predstavničkog doma tog parlamenta.

 

Budući da zakon kojim se reagulira oblast penzijskog i invalidskog osiguranja nije u najavljenom dnevnom redu spomenute sjednice, protestnici očekuju da bi mogao, eventualno,  biti vanredno uvršten u razmatranje.

 

Kako je Feni kazao predsjednik Sindikata policije MUP-a Tuzlanskog kantona Dževad Velagić, protestnici će se razići onda kada budu sigurni da spomenuti zakon neće biti uvršten u dnevni red sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

 

- Prisustvovao sam početku sjednice. Dnevni red još nije usvojen, a u toku su poslanička pitanja. Mi ćemo čekati dok se dnevni red ne usvoji i kada budemo sigurni da zakon o PIO neće biti na današnjem dnevnom redu, mi ćemo se razići - kazao je.

 

Član Upravnog odbora Saveza sindikata policije u FBiH i predsjednik Sindikata policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Almir Salkičević novinarima je kazao da policajci ne traže da budu izuzeti od ostalih uposlenika u FBiH, ali da traže da se policijski službenici penzionisanjem ne dovedu na rub siromaštva.

 

- Tražimo samo da se u Prijedlog zakona o PIO uvrsti jedna rečenica u prelaznim i završnim odredbama - da će se polcijskim službenicima način izračuna penzije urediti posebnim propisom - pojasnio je.

 

Istovremeno, najavio je da bi 29. decembra mogao uslijediti masovni protest policijskih službenika pred zgradom Parlamenta FBiH, kada se bude raspravljalo o zakonu PIO.  

 

Spomenute stavove podržali su predsjednik Sindikata Granične policije BiH i predsjednik Saveza sindikata policijskih organa BiH Dragan Krvavac, kao i predstavnik Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i zamjenik predsjednika Saveza sindikata policijskih organa u BiH Ermin Kadrić, istaknuvši da insistiraju na ujednačavanju uvjeta za penzionisanje policijskih službenika u BiH.       

 

Današnje okupljanje policajaca ispred zgrade Parlamenta FBiH uslijedilo je nakon jučerašnjeg masovnijeg mirnog protesta ispred zgrade Federalne vlade.

 

(Fena/az)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!