Međunarodni zaštitnik Srba

Kako je Putin jednom rečenicom zabio nož u leđa srpskim nacionalistima: Rusofili iz Srbije šokirani!

Front18.12.17, 15:29h

Kako je Putin jednom rečenicom zabio nož u leđa srpskim nacionalistima: Rusofili iz Srbije šokirani!
Vladimir Putin je tako svim srpskim simpatizerima, kako se kaže, zabio nož u leđa, a da nije ni svjestan koliku je to pomutnju izazvalo u Srbiji, pogotovo uoči dugo najavljivanog posjeta predsjednika Aleksandra Vučića Moskvi početkom ove sedmice

 

Prema srpskim proruskim političarima, ruski predsjednik nasjeo je na antisrpsku zapadnu propagandu o zločinima u Bosni i Hercegovini

 

Srbija je osupnuta. Odavno jedna izjava ruskog predsjednika Putina nije izazvala toliko polemika u srbijanskoj javnosti, ali i određeno razočaranje i nedoumicu o tom “prononsiranom međunarodnom zaštitniku Srba”, kako ga desnoradikalna scena u Srbiji naziva, prenosi Jutarnji.

 

Vladimir Putin je tako svim srpskim simpatizerima, kako se kaže, zabio nož u leđa, a da nije ni svjestan koliku je to pomutnju izazvalo u Srbiji, pogotovo uoči dugo najavljivanog posjeta predsjednika Aleksandra Vučića Moskvi početkom ove sedmice. Šta je to zapravo rekao ruski predsjednik te konsternirao i ostavio bez riječi nacionalističke proruske krugove u susjedstvu, koji su se na razne maštovite način dovijali da izglade ili objasne te preokrenu Putinov neočekivani ispad? Dakle, Vladimir Putin je nedavno odgovarajući na pitanje o događajima u nemirnoj istočnoj Ukrajini, ništa ne sluteći, spomenuo genocid u Srebrenici zgrozivši branitelje srpstva koji negiraju ili barem ublažavaju taj strašni zločin tokom rata u Bosni i Hercegovini.

 

- Tamo su zaista formirane postrojbe narodnih milicija koje odbijaju vojne operacije protiv Donbasa. Smatramo da to odgovara interesima ljudi koji žive na tom teritoriju, zato što bi se tamo dogodio pokolj gori nego u Srebrenici - izvavio je Putin. Ruski predsjednik time je potvrdio kako je srebrenički masakr postao simbolom zločina, a upravo je ta činjenica spominjanja Srebrenice u tom kontekstu zbunila srpske rusofile i nacionaliste.

 

Srbijanskoj je javnosti zasmetalo što je ruski predsjednik to spomenuo “usput”, pa i nonšalantno, kao da se radi o “nekoj zemlji koja s Rusijom nema veze”. Tako je zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke Dragan Šormaz rekao kako je Rusija time “pokazala da je zanimaju samo vlastiti interesi”.

 

No kao opravdanje Šormaz kaže da je to bilo spomenuto za unutarnju rusko-ukrajinsku potrebu te da taj eksces neće poremetiti rusko-srpske odnose. Boško Obradović, vođa ultrakonzervativne stranke Dveri, izokrenuo je stvar kazavši da je Putin zapravo mislio da se Srbima ne bi dogodio pokolj kakav su doživjeli u Srebrenici i okolici da su imali slične milicije!

 

Ni u srpskom entitetu BiH Republici Srpskoj nije dobro primljeno spominjanje genocida u Srebrenici, pa Rajko Vasić iz Dodikova SNSD-a misli da je Putin napravio grešku, ali da je nasjeo na “zapadnu propagandu” o Srebrenici. No, Putin je doveo u nelagodnu poziciju dežurne rusofile iz vlasti, jer ni Tomislav Nikolić ni Aleksandar Vulin ni Nenad Popović nisu se oglasili komentarom na tu Putinovu izjavu.

 

(Jutarnji, DEPO PORTAL, BLIN AGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook