FOTO/ Retrospektiva djela velikog bh. umjetnika

Sutra otvorenje in memoriam izložbe Anura Hadžiomerspahića: Nagrađeni radovi na 25. godišnjicu osnivanja Ars Aevija

DEPO Art18.12.17, 13:14h

Sutra otvorenje in memoriam izložbe Anura Hadžiomerspahića: Nagrađeni radovi na 25. godišnjicu osnivanja Ars Aevija
Anurovim odlaskom Ars Aevi izgubio je najvitalniji i najkreativniji dio sebe, zato se na dan osnivanja Ars Aevija s prijateljima i saradnicima želimo osvrnuti makar na dio značajnog Anurovog opusa, saopćeno je

 

U utorak, 19. decembra u 19.00 sati, u Art depou Ars Aevi u Sarajevu bit će otvorena in memoriam retrospektivna izložba nagrađenih radova Anura Hadžiomerspahića. Ovaj značajan datum kojim se obilježava 25. godišnjica od osnivanja projekta Ars Aevi ove godine bit će posvećen liku i djelu našeg dragog Anura, saopćili su organizatori.


 
Anur Hadžiomerspahić, jedan od osnivača i umjetnički direktor Ars Aevija, grafički dizajner, umjetnik, prijatelj, profesor i veliki čovjek preminuo je 29. novembra 2017. u Sarajevu.
Anurovim odlaskom Ars Aevi izgubio je najvitalniji i najkreativniji dio sebe, zato se na dan osnivanja Ars Aevija s prijateljima i saradnicima želimo osvrnuti makar na dio značajnog Anurovog opusa, saopćeno je.

 

anur-hadziomerspahic

 

Anur je tokom svoga rada dobitnik mnogobrojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju serija plakata pod nazivom „Human Condition – projekat javnog vrištanja i individualnih revolucija“, koji su uvršteni u centralnu internacionalnu izložbu Venecijanskog bijenala „Plateau of Humankind“ 2001. godine. Zatim priznanje pobjednika najznačajnijeg internacionalnog festivala advertisinga i grafičkog dizajna – „Epica Award“ u Parizu, za reklamnu kampanju „Računaj na mene“; nagrada Advertainment Grand Prix for Art Direction na Trijenalu u Milanu, za reklamnu kampanju „Zavrti flašu“; u Portorožu je osvojio nagrade Golden Drumstick i Golden Light, nagradu za najbolji rad u kategoriji društveno angažovanog plakata, za plakat „Made in Bosnia – Društvo za zaštitu ljudi“; na festivalu Zlatna Koogla u Zagebu dva puta je osvojio nagradu za najdizajn i likovno oblikovanje albuma, za omote albuma Ede Maajke; na tradicionalnoj kolektivnoj izložbi „Collegium artisticum“ u Sarajevu dva puta je dobio najviše priznanje Grand Prix, a na advertising festivalu No limit u Sarajevu reklamna agencija Ideologija, dobila je nekoliko nagrada u različitim kategorijama i dva puta je proglašena Agencijom godine, što ga svrstava među najistaknutije i najbolje grafičke dizajnere i umjetnike BiH.
 

Na 25. godišnjicu od osnivanja Projekta Ars Aevi imat ćemo priliku pogledati niz radova iz serija plakata i print kampanja: Human Condition; Before and After; City Fashion; Illegal Construction; Iskraemeco; Natura Morta; No Limit; Ping; Postcard from Sarajevo; Sarajevsko Pivo; Širbegović Construction Company; Elektroprivreda BiH; VF Supermarket; Muzika na žici; XI Jazzfest Sarajevo; Jasmila Žbanić i War Childhood. CD Cover Design: Amira Medunjanin; Dino Merlin; Edo Maajka; Zabranjeno Pušenje i Letu Štuke, kao i posljednji umjetnički rad sa izložbe plakata Tolerancija. 


Osim izložbe Anurovi dugogodišnji prijatelji i saradnici će se na svoj način još jednom oprostiti od Anura. 

 

anur-hadziomerspahic

 

Anur Hadžiomerspahić rođen je u Sarajevu, 1971. godine. Diplomirao je u Italiji na Evropskom institutu za dizajn u Milanu i na Akademiji likovnih umjetnosti Brera u Milanu. Magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku Grafički dizajn. Predavao je na Američkom univerzitetu Bosne i Hercegovine u zvanju docenta za užu umjetničko nastavnu oblast „Grafički i multimedijalni dizajn“. Također je predavao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u zvanju docenta na Odsjeku za grafički dizajn. Od 1996. godine član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine. Još kao mladi umjetnik, Anur je imao jedinstvenu priliku, koja se rijetko dobija, da na poziv jednog od najpoznatijih likovnih kritičara i kustosa, Haralda Szeemana, učestvuje na Bijenalu u Veneciji 2001. godine, u okviru centralne internacionalne selekcije. 

 

Izložbu ćete moći pogledati svakim danom od 10.00-18.00 sati u prostorijama Art Depoa Ars Aevi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook