Jeste li znali njene tajne

Iznenadit ćete se: Jedanaest čudesnih stvari koje može vaša vagina

ŽENA iN18.12.17, 11:02h

Iznenadit ćete se: Jedanaest čudesnih stvari koje može vaša vagina
Baš poput penisa, u trenutku kad se prema vagini počinje kretati povećana količina krvi, krvne se žile na vagini počinju širiti

 

Prema našoj se vagini moramo odnositi pažljivo i brižno jer ona može puno više nego što misliš.

 

1. Čisti se. Iscjedak koji ponekad dolazi u većim, a ponekad u manjim količinama, to i dokazuje. Iscjedak ispire svu prljavštinu i bakterije, kao i odumrle stanice, kako bi spriječio ulazak istih u maternicu. Zato budi pažljiva i nemoj koristiti mirisne sapune koji će poremetiti njen pH.

 

2. Mijenja boju. Svi znaju da svima drage vagine dolaze u različitim bojama i oblicima, ali samo zato što je sad jedne boje, ne znači da će tako i ostati. Tokom seksualnog uzbuđenja ili trudnoće, mijenja se tok krvi prema genitalijama, a to može rezultirati promjenom boje. Ista se stvar događa i u menopauzi. Zato nemoj paničariti primijetiš li promjenu boje.

 

​3. Može se povećati. Baš poput penisa, u trenutku kad se prema vagini počinje kretati povećana količina krvi, krvne se žile na vagini počinju širiti. Iako to najčešće i nije previše primjetno, što si uzbuđenija, to je tvoja vagina zapravo veća.


4. Može postati snažnija. Ne, ne moraš raditi dodatne Kegelove vježbe. Riječ je o zdjeličnoj pregradi – čak jedna u tri žene pati od jednog oblika disfunkcije zdjelične pregrade, poput problema s mjehurom, curenjem urina i bolova. Osim starijih, problemi se javljaju i kod žena u ranim dvadesetima, onima koje još nisu rodile. Dobra je vijest da postoji niz vježbi zdjelične pregrade koje su se pokazale učinkovitima u borbi protiv problema povezanih s mjehurom. Drugo je rješenje smanjenje unosa kofeina i ne pretjerivanje u vodi (da, moguće je piti i previše vode). 

 

5. Može razgovarati s tobom. Bez obzira na to jesi li trudna ili očekuješ menstruaciju, pa do toga da postoji veliki rizik od raka koji ti prijeti, tvoja vagina o tome će te obavijestiti. Sve što ti moraš napraviti je slušati. Ako primijetiš da se događa nešto neuobičajeno, obično je najbolje rješenje otići ljekaru kako bi provjerila je li sve u redu. 

 

6. Može spasiti živote. U toku je kliničko testiranje sigurnosti endometrijskih regenerativnih stanica, odnosno „matičnih stanica“ kao rješenja za liječenje pacijenata kojima prijeti zatajenje srca. Te su stanice izvučene iz menstrualne krvi te se iz njih stvaraju različite stanice ovisno o potrebama. U ovom ih slučaju koriste za stvaranje mišićnih stanica srca.

 

7. Štiti se. Vagina nije beskrajna. Cerviks koji se nalazi između vagine i maternice služi kao barijera koja sprječava strane objekte od odlaska predaleko, pa se ne moraš brinuti o tome da ćeš izgubiti kondom, tampon, menstrualnu čašicu ili bilo što što bi se u vagini moglo u jednom trenutku pronaći. Mali otvor na cerviksu neće biti dovoljno širok za takve objekte, ali je to također način na koji sperma ulazi u maternicu, u slučaju da si se pitala kako.

 

8. Može zarobiti penis. Ne šalimo se. Iako je riječ o vrlo rijetkom fenomenu, dogodilo se u nekoliko slučajeva. Ono što se događa je da, tijekom spolnog odnosa, zdjelični mišići stisnu penis jače no inače, te tako spriječe ili znatno otežaju izlazak penisa iz vagine. I dok bi to mogao biti poprilično nezgodan (i težak za kretanje) odlazak u bolnicu, liječnici savjetuju da ostanete mirni, nazovete Hitnu pomoć i pričekate da pomoć stigne. OK, da, definitivno nije situacija u kojoj se ikad želimo pronaći.

 

9. Može imati četiri različite vrste orgazma. Muškarci mogu imati samo jedan. Za žene je slučaj nešto drukčiji. Orgazme možemo podijeliti na četiri kategorije: klitoralni, vaginalni, kombinirani i višestruki. 

 

Klitoralni: Orgazam izazvan stimulacijom klitorisa, bez vaginalne penetracije.

 

Vaginalni: Orgazam izazvan vaginalnom penetracijom, s malo ili ništa klitoralne stimulacije.


Kombinirani: Kombinacija klitoralne, vaginalne i, u nekim slučajevima, stimulacije cerviksa, koja za neke može biti bolna, no nekima godi.

 

Višestruki: Onaj kojemu se nadamo s uzbuđenjem, odnosno trenutak u kojemu žena lagano otpušta mišiće tokom orgazma, ali ne posve. Nekoliko sekundi nakon ponovno je uzbuđena što rezultira višestrukim užitkom.

 

10. Možeš imati dvije. Još jedan rijedak fenomen, ali ne i mit. Naime, u nekoliko je slučajeva zabilježen fenomen rođenja s dvije maternice, a time i dva cerviksa, ali „normalnim“ brojem jajovoda i jajnika. To također znači i dvije menstruacije u mjesecu u slučaju da nisu ujednačene. Uf.

 

11. Može istisnuti bebu. Zar to nije dovoljno šokantno?

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook