Jeste li spremni na rigorozna testiranja

CIA nudi posao: 'Govorite bosanski? Prijavite se, čeka vas plata od 160.000 dolara, ali samo ako godinu dana niste...'

Biznis Klub16.12.17, 13:32h

CIA nudi posao: 'Govorite bosanski? Prijavite se, čeka vas plata od 160.000 dolara, ali samo ako godinu dana niste...'
CIA pruža vrhunsku obuku energičnim, kreativnim i upornim obavještajnim profesionalcima. Instruktori jezika izvršavaju programe koji pružaju studentima sva potrebna kulturološka i jezična znanja potrebna za rad i boravak u inostranstvu, stoji, između ostalog, u oglasu za posao

 

Govorite srpski, hrvatski ili bosanski? Ako je odgovor "da", možda ste upravo Vi savršen kandidat za rad u najvećoj špijunskoj agenciji na svijetu. Ovako počinje oglas CIA, koja traži baš ljude s odličnim poznavanjem ovih jezika, piše srbijanski Blic.

 

Osim "mogućnosti da brane Sjedinjene Američke Države", potencijalni novi zaposleni dobijaju novčane bonuse do 35.000 dolara, zavisno o poznavanju jezika i funkciji koju će preuzeti. I to odmah po zaposlenju.


Vjerovatno najprimamljivije radno mjesto je ono instruktora za strane jezike u CIA sjedištu u Vašingtonu, s platom do 161.900 dolara, bez raznih bonusa.

 

- CIA pruža vrhunsku obuku energičnim, kreativnim i upornim obavještajnim profesionalcima. Instruktori jezika izvršavaju programe koji pružaju studentima sva potrebna kulturološka i jezična znanja potrebna za rad i boravak u inostranstvu - stoji, između ostaloga, u oglasu za posao.

 

Naravno, ako vas pak zanima nešto malo operativnije, CIA traži kandidate za prikupljanje i obradu, ali i iskorištavanje otvorenih izvora informacija, gdje je plata nešto niža, rad vjerovatno malo "uzbudljiviji".

 

- Kao oficir za iskorišćavanje otvorenih izvora informacija (OSEO) za CIA, otkrivaćete, prikupljati i procjenjivati javno dostupne informacije, poznate pod imenom Open Source Intelligence (OSINT), u dinamičnom, sve širem digitalnom okruženju. OSINT obuhvata tradicionalne medije, akademske radove, geoprostorne podatke i tehnologiju, skupove podataka, društvene medije i igra važnu ulogu u svim aspektima rada Agencije. Kao OSEO, razvićete planove koji koriste učinkovite alate i metodologije za istraživanje i prikupljanje informacija o otvorenim izvorima informacima. Upotrebom vašeg znanja o zemljopisnom ili tematskom području, informacionom okruženju otvorenog koda i poznavanju jezika, prenijećete svoje otkriće u pisanim proizvodima i informacijama - stoji u tom oglasu, uz napomenu "Otvorene su mogućnosti domaćih i stranih putovanja."

 

Digital Targeters (DT) još jedana je operativna pozicija za obavještajce unutar CIA. Ili, kako to stoji u oglasu za posao:

 

"Kreativni su arhitekti i omogućuju napredne operacije usredsređene na širok raspon prioriteta. Primjenjuju tehničku ekspertizu za iskorištavanje tajno i javno dostupnih informacija (poznatih i kao open source data) pomoću specijaliovanih metodologija i digitalnih alata za planiranje, pokretanje i podršku tehničkih poslova ili zadataka za podatke o ljudima (HUMINT), ali i miješanih poslova.

 

DT-ovi su istraživački nastrojeni pojedinci, pragmatični i skloni razvoju inovativnih digitalnih rješenja za složene probleme i učinkovito komuniciraju ova rješenja s ne-tehničkim partnerima. Imaju snažnu podršku u kontinuiranom napretku i poboljšavanju svojih tehničkih, analitičkih i eksploatacionih vještina. Istovremeno, DT služe kao primarni digitalni sagovornici s ključnim partnerima."

 

Svi prijavljeni moraju proći rigorozna testiranja, a jedan od uslova je da nisu koristili droge u posljednjih godinu dana, što će CIA provjeravati vlastitom metodologijom.

 

- Prijatelji, porodice, pojedinci ili organizacije mogu pokazati zanimanje da ste se prijavili za posao ili ga dobili u CIA. Njihovo zanimanje, međutim, ne mora biti benigno ili u vašem interesu. Ne možete kontrolisati kome su oni to rekli. Stoga vas molimo da ostanete diskretni kod razgovora o vašem zanimanju za zaposlenjem u Agenciji - stoji u upozorenju koje prati sve oglase za posao.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!