Beogradski 'Blic' o velikoj pres-konferenciji predsjednika Rusije

'Putin je spominjanjem Srebrenice Srbima zabio nož u srce': Evo kako je pogodio najbolniju tačku srpske istorije

Front16.12.17, 12:26h

'Putin je spominjanjem Srebrenice Srbima zabio nož u srce': Evo kako je pogodio najbolniju tačku srpske istorije
Na Putinovu izjavu reagirali su i neki srpski političari. Dragan Šormaz, bivši poslanik DSS Vojislava Koštunice, a danas zastupnik u Skupštini Srbije, za Blic je izjavio da je Putinova izjava jedan od dokaza da "Rusiju, kao i svaku veliku silu, zanimaju vlastiti interesi"

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin zabio je jučer "nož u srce" svim svojim simpatizerima u Srbiji kada je spomenuo Srebrenicu kao jedinicu za masakr, piše danas Blic. Putin je govorio tokom svoje godišnje konferencije za novinare, a govoreći o Ukrajini je rekao:

 

"Tamo su zaista formirane jedinice policije koje su spremne odbraniti bilo kakve vojne akcije protiv Donbasa. Mi smatramo da to odgovara interesima ljudi koji žive na tom području zato jer će se tada tamo dogoditi pokolj gori od Srebrenice", citat je koji navodi Blic u svom današnjem članku i dodaje kako je ruski predsjednik "sasvim sigurno upućen u činjenicu da zločin u Srebrenici kod većine Srba izaziva (iz različitih razloga) ljutnju, tugu ili bijes, a ipak je taj događaj kao analogiju upotrebio relativno nonšalantno, kao da je riječ o tamo nekoj 'zemljici' koja sa Rusijom nema veze."

 

"Putin je precizno pogodio pravo u jednu od najbolnijih tačaka skorašnje srpske istorije - masakr u Srebrenici, koju većina nacionalistički orijentisanih srpskih političara, koji su gotovo po pravilu veliki rusofili i putinofili, pokušava da minimizuje, pa čak i u potpunosti poriče kao zločin koji su počinili Srbi na čelu sa haškim osuđenikom Ratkom Mladićem", piše današnji Blic.

 

Na Putinovu izjavu reagirali su i neki srpski političari. Dragan Šormaz, bivši poslanik DSS Vojislava Koštunice, a danas zastupnik u Skupštini Srbije, za Blic je izjavio da je Putinova izjava jedan od dokaza da "Rusiju, kao i svaku veliku silu, zanimaju vlastiti interesi". Imao je primjer "u svom dvorištu", poput Staljina koji je "brisao" čitave gradove, ali i primjer iz Ukrajine, čiji su vojnici svojevremeno sudjelovali u zločinima u Poljskoj. Ali, govorio je o Srebrenici jer je "međunarodni brand" - kaže Šormaz.

 

(DEPO POIRTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!