nakon stava koji je iznio predsjednik rs-a

Finci: Dodikov nastup je neozbiljan i začuđujući, jer je podržavao provođenje presude

Front15.12.17, 12:07h

Finci: Dodikov nastup je neozbiljan i začuđujući, jer je podržavao provođenje presude
On smatra da je Dodik nastup neozbiljan ali istovremeno iznenađujući obzirom da je Dodik podržavao provođenje presude

 

Čini mi se da je ovo jedan vrlo neozbiljan nastup, jer jako je teško reći da se jednostavno neće da izvrši presuda suda u Strazburu zato što nekome ne odgovara.


Posebno čudi zbog toga što je gospodin Dodik i nakon donošenja presude rekao da za RS nema nikakve smetnje da se jedna takva presuda implementira i da je on lično podržava, kazao je Jakob Finci komentarišući izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je jučer nakon sastanka sa liderom HDZ-a kazao da odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić- Finci ne treba provoditi.

 

22.decembra će biti punih osam godina otkako je donesena ta presuda u Strasburu, gdje je sud eksplicitno rekao da Ustav Bosne i Hercegovine treba mijenjati i da treba omogućiti svim građanima da budu kandidati za članove Predsjedništva i Doma naroda.


 
"Sud nije propisao da u Predsjedništvu treba da uđe neko iz reda Ostalih ili da u njemu ne budu jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat kao što je to sada, prema tome, to može da se nastavi i u budućnosti kako gospodin Dodik prognozira, međutim u Ustavu treba otvoriti mogućnost svim građanima da se kandiduju, jer u tome svi moramo biti ravnopravni, a ne zaboravimo da se sada ne mogu kandidovati ni Srbi koji žive u Federaciji, ni Bošnjaci i Hrvati koji žive u RS-u. I oni su bili otpisani jer očito nije pravi Srbin koji ne živi u RS niti pravi Hrvat ko ne živi u Federaciji", podsjetio je Finci.


 
On smatra da je Dodik nastup neozbiljan ali istovremeno iznenađujući obzirom da je Dodik podržavao provođenje presude.


 
"Čini mi se da je ovo jedan vrlo neozbiljan nastup, jer jako je teško reći da se jednostavno neće da izvrši presuda suda u Strasburu zato što nekome ne odgovara, a time se ugrožava i mogućnost ulaska u EU, pošto EU strogo propisuje da se mora pridržavati Evropske konvencije o ljudskim pravima", rekao je Finci za TV1.


 
Dodaje da SSP to isto predviđa, te upravo zbog ne provođenja ove presude par godina bio "na ledu".


 
"Nećemo dobiti ni kandidatski status za ulazak u EU, pogotovo ako se eksplicitno kaže da se to neće da uradi, da se do sada bez toga živjeli i da se misli da će se  u budućnosti ljepše živjeti", kazao je Finci.


 
Finci kaže da ga posebno čudi što je gospodin Dodik i nakon donošenja presude rekao da za RS nema nikakve smetnje da se jedna takva presuda implementira i da je on lično podržava.


 
Međutim, ističe Finci, ako neko može odluke suda u Haagu da smatra nepravednim neko drugi može da smtara i odluke suda u Starsburu nepravednim.


 
(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook