Predsjednik Republike Srpske

Milorad Dodik: Ne želimo granicu na Drini i nećemo u NATO koji podržava samo Bošnjake, a bombarduje Srbe!

Front14.12.17, 10:50h

Milorad Dodik: Ne želimo granicu na Drini i nećemo u NATO koji podržava samo Bošnjake, a bombarduje Srbe!
To će biti urađeno, kazao je, imajući u vidu i činjenicu da se „otima vojna imovina RS-a, prije svega kasarne, što se pokušalo uraditi putem Suda BiH, otimajući imovinu u Han Pijesku"

 

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ustvrdio je danas da će taj bh. entitet obustaviti bilo kakve aktivnosti na primjeni programa MAP (Akcionog plana za članstvo u NATO) za BiH.

 

Svi predstavnici RS, kazao je, moraju toga da se pridržavaju imajući u vidu usvojenu deklaraciju o vojnoj neutralnosti.

 

- Vjerujem da će tako i biti - tvrdi entitetski predsjednik ističući da NATO savez podržava samo jednu stranu u BiH, bošnjačku i RS će, kaže, odbiti sve prijedloge, bez obzira što se radi o NATO savezu.

 

To će biti urađeno, kazao je, imajući u vidu i činjenicu da se „otima vojna imovina RS-a, prije svega kasarne, što se pokušalo uraditi putem Suda BiH, otimajući imovinu u Han Pijesku".

 

Dodik je, nakon sastanka s ministrom odbrane Srbije Aleksandarom Vulinom, u izjavi novinarima podsjetio da je parlament tog bh. entiteta nedavno usvojio deklaraciju o vojnoj neutralnosti i da RS ne želi da ima „granicu na Drini, koja bi bila granica i nekih vojnih saveza“.

 

RS, kaže, to ne krije i pratit će Srbiju po tom pitanju.

 

- Podržavamo politike o vojnoj neutralnosti koje provodi i Srbija. I parlament RS-a je usvojio deklaraciju o vojnoj neutralnosti i u ovom vremenu pokušavamo da razvijamo modele primjene te deklaracije i na to imamo pravo, bez obzira šta neki kažu, jer je to naš stav u okviru BiH – rekao je Dodik.

 

Naveo je da RS-u odgovara vojna neutralnost, jer ne može da pređe preko činjenice da je „NATO bombardovao srpski narod, a štete od toga se još osjete“.

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook