BUGOJNO/ TEROR NAD KULTUROM SE NASTAVLJA

Vahid Duraković podnio ostavku na mjesto direktora KSC Bugojno zbog političkog pritiska

Kultura13.12.17, 14:08h

 Vahid Duraković podnio ostavku na mjesto direktora KSC Bugojno zbog političkog pritiska
Jedan od nauspješnijih menadžera u kulturi BIH Vahid Duraković podnio je ostavku na mjesto direktora Kulurno-sportskog centra Bugojno. Razloge je objasnio u svome pismu. Upravnom odboru centra i načelniku općine Bugojno, a oni su političke prirode
 
 
Direktor JU Kulturno-sportski centar Bugojno Vahid Duraković danas je podnio neopozivu ostavku na svoju funkciju. U pismu koje je dostavio Upravnom odboru i načelniku općine Hasanu Ajkuniću, a koje su prenijeli lokalni bugojanski mediji, javno je obrazložio razloge ovoga postupka.
 
 
U svome pismu Vahid Duraković objašnjava:
 
 
- Obzirom da su građani Bugojna samodoprinosom izgradili KSC Bugojno i najvećim dijelom ga finansiraju redovnim plaćenjem poreza, osjećam obavezu da im ukratko obrazložim svoju odluku. Ostavku podnosim iz razloga što su Općinsko vijeće Bugojno i Upravni odbor Kulturno sportskog centra Bugojno od 2014. do decembra 2017. godine donijeli nekoliko odluka koje nisu bile u skladu sa važećim zakonskim propisima i koje nisu bile u interesu KSC Bugojno, nego u interesu pojedinaca.
 
 
Duraković dalje navodi da su takve odluke KSC Bugojno dovele u poziciju da je osnovna zakonska legistlativa u KSC Bugojno, najblaže rečeno, upitna. Zbog tih odluka narušen je imidž KSC Bugojno i te odluke su naštetile ekonomskom poslovanju ove javne ustanove.
 
 
U svome pismu Duraković dalje otkriva političku pozadinu svoje odluke:
 
 
- Između još mnogobrojnih razloga za ostavku, vrlo bitan razlog je i činjenica da je u 2017. godini neko od bugojanskih političara uspješno izlobirao kod Federalnog ministarstva kulture i sporta da se podrška Festivalu FEDRA u 2017. godini drastično umanji, odnosno da se sa 15.000 KM koliko smo dobili u 2016. godini, u 2017. umanji na 4.000 KM. Ujedno koristim priliku da Vas obavijestim da je KSC Bugojno u proteklih deset godina poslovao pozitivno, odnosno KSC Bugojno je uspješno izmirivao sve svoje obaveze prema radnicima, prema poreznim upravama kao i prema trećim licima. Na ime penzionisanja radnika isplatili smo zaostali dug za neuplaćene doprinose za PIO za period 2004., 2005., 2006. i 2007. godinu u iznosu od 42.002 KM.
 
 
Na kraju svog pisma Vahid Duraković se javno zahvalio građanima Bugojna, radnicima KSC-a, te čuvenom komadantu i njegovom ratnom suborcu Faruku Aganoviću Jupiju, načelniku Hasana Ajkuniću na podršci i korektnoj suradnji, te poželio budućem direktoru uspjeh u radu.
 
 
Vahid Duraković se u  BiH smatra jednim od najuspješnijih menadžera u kulturi i najzaslužnijim za realizaciju vrlo upsješnih projekta poput Teatarskog festivala Fedra, Susreta pozorišta lutaka BiH, Bugojanskog lutakarskog bijenala, Bugojanskog likovnog bijenala i književne manifestacije Bugojanska vaza. Dobitnik je više nagrada, između ostale i one za najboljeg menadžera u kulturi BiH.
 
 
Plodan je i nagrađivan dramski pisac, nedavno je objavio zbriku priča „Kletva“, dok je na posljednjem konkursu Fondacije za kinematografije podržan njegov scenarij za dugometražni igrani film „Djeda Mraz u Bosni“ u režiji sarajevskog reditelja Emira Kapetanovića.
 
 
DEPO Portal će uskoro donijeti više informacija o konkretnim razlozima ove ostavke koja je razbjesnila javnost u Bugojnu, ali i u široj kulturnoj zajednici BiH.
 
 
(DEPO Portal/ad)

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook