Austrijski diplomata

Wolfgang Petritsch: Vučić je uradio nešto što ostali srpski političari ne mogu, priznao da je Kosovo izgubljeno

Front12.12.17, 12:00h

Wolfgang Petritsch: Vučić je uradio nešto što ostali srpski političari ne mogu, priznao da je Kosovo izgubljeno
Srbija je relativno odmakla u pregovorima sa EU i ljudima bi trebalo jasnije i glasnije reći da bi prevazilaženje te prepreke značilo da se i oni za nekoliko godina mogu pridružiti EU

 

Austrijski diplomata Wolfgang Petritsch izrazio je uvjerenje da postoji historijska šansa da se riješi posljednji historijski konflikt na teritoriji bivše Jugoslavije – odnos Srba i Albanaca na Kosovu, i dodao da bi Evropska unija to trebalo da prepozna kao zaista veliku šansu.

 

U intervjuu za Deutsche Welle, Petritsch je rekao da bi trebalo početi nov politički proces kako bi se prevazišla rutina u koju je zapao dijalog Prištine i Beograda i da bi u naredne dvije godine fokus trebalo da bude na rješavanju tog problema.

 

"U tom smislu, možda bi bilo dobro da neko ko je tamo (u Briselu) dobro poznat dobije i nekakav politički mandat. Taj mandat bi morao da bude povezan s jasnim ciljem da se problem približi rješenju. Također, mora se razmišljati i o tome šta time dobija Srbija, kako motivisati Srbiju da načini taj historijski korak", rekao je Petritsch.

 

Austrijski diplomata koji je bio i specijalni izaslanik EU za Kosovo 1997-1999, rekao je da misli da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, s obzirom na njegove izjave o Kosovu, sada spreman da to pitanje riješi.

 

"Postoje dva procesa na koje on ukazuje: prvo, nastavak i eventualno okončanje dijaloga Beograda i Prištine što je moguće prije. Tu je konkretno riječ o institucionalnim pravima za Srbe na Kosovu. A drugi veoma važan korak jeste unutrašnji, srpski dijalog", rekao je Petritsch.

 

On je dodao da je to važna priprema za nešto što bi zaista moglo da donese stabilnost u regionu i da bi bilo važno da u Srbiji ne osjećaju samo da su spolja prisiljeni da priznaju nešto, već da se kroz unutrašnji dijalog dođe do rješenja koje bi bilo prihvatljivo za obje strane.

 

Petritsch je rekao i da je problem to što "mnogi Srbi i srpski političari i dalje teško mogu da prelome i kažu da je 'Kosovo izgubljeno', što je Vučić de facto već uradio".

 

Prema njegovim riječima, Srbima mora nešto i da se ponudi, a to bi morala da bude "zaista dobra zaštita prava etničkih manjina, ali i na primjer neko eventualno bilateralno rješenje – oko čega bi i Beograd i Priština mogli da se slože – u vezi sa određenim korekcijama granice".

 

"Srbija je relativno odmakla u pregovorima sa EU i ljudima bi trebalo jasnije i glasnije reći da bi prevazilaženje te prepreke značilo da se i oni za nekoliko godina mogu pridružiti (EU)", rekao je Petritsch.

 

On je dodao da bi to trebalo raditi paralelno sa unutrašnjim dijalogom o Kosovu.

 

"Do 2019. godine, kada će nova administracija u Briselu početi sa radom, neophodno je riješiti otvorena pitanja. U njih prije svega spada Kosovo. Cilj bi bio da nova administracija EU već 2019. ima plan o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Uniji koji bi u relativno kratkom roku bio i implementiran", naveo je.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook