AMBASADA NR KINE PRUŽILA FINANSIJSKU PODRŠKU

Tužna slika iz Alipašine ulice se konačno mijenja: Renovirana Kinoteka BiH svečano otvara svoja vrata

Kultura11.12.17, 12:09h

Tužna slika iz Alipašine ulice se konačno mijenja: Renovirana Kinoteka BiH svečano otvara svoja vrata
Prije svečanog otvorenja, u 16.30 sati, u renoviranim prostorijama Kinoteke bit će prikazan film "Valter brani Sarajevo" - projekcija najgledanijeg filma u Kini, a koji pripada istoriji kinematografije Bosne i Hercegovine

 

Danas u 19.00 sati bit će upriličeno svečano otvorenje renovirane sale Javne ustanove “Kinoteka BiH”, koje će se održati u prostorijama u Alipašinoj ulici be. 19, u Sarajevu.


Nažalost, JU Kinoteka BiH, kao jedna od sedam institucija kulture na državnom nivou, nema riješeno pitanje sistemskog finansiranja zbog čega je primorana da se na različite načine snalazi kako bi očuvala svoju osnovnu djelatnost i brinula za arhivsku filmsku građu Bosne i Hercegovine neprocijenjive vrijednosti. Ovaj put, uz svesrdnu podršku Ambasade Narodne Republike Kine i posredovanje udruženja "Bosansko-kinesko prijateljstvo", konačno je na zadovoljavajući način riješen višegodišnji problem koji je Kinoteka imala zbog prisutnosti vlage u zidovima i podovima.


Zahvaljujući njihovom velikom razumijevanju te otklanjanju uticaja podzemnih voda koje je izvršila firma „Konkrit“ iz Sarajeva, u budućnosti će Kinoteka svoju djelatnost, a riječ je o prevashodno raznorodnim kulturnim i umjetničkim manifestacijama, obavljati u neuporedivo boljim uvjetima.


Današnjoj svečanosti će prisustvovati ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH, NJ. E. Chen Bo, kojoj će ovom prilikom biti uručena Zahvalnica za prijateljsku podršku, a Zahvalnica će biti uručena i udruženju "Bosansko-kinesko prijateljstvo“ te režiseru Nenadu Dizdareviću, inače članu Udruženja koji će ovom prilikom  „Kinoteci“ darovati svoje igrane  filmove.


Pored predstavnika ambasade NR Kine u BiH, udruženja "Bosansko-kinesko prijateljstvo" i Kinoteke BiH, na svečanost su pozvani resorni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, eminentne osobe iz svijeta filma i kinematografije, kao i ličnosti iz javnog i kulturnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine.


Prije svečanog otvorenja, u 16.30 sati, u renoviranim prostorijama Kinoteke bit će prikazan film "Valter brani Sarajevo" - projekcija najgledanijeg filma u Kini, a koji pripada istoriji kinematografije Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook