video/ završena komemoracija slobodanu praljku

'Pao je za obranu voljene domovine kao ratnik, vojnik i general do zadnjeg daha': Evo ko se pojavio od hrvatskog političkog vrha

Hronika11.12.17, 11:33h

'Pao je za obranu voljene domovine kao ratnik, vojnik i general do zadnjeg daha': Evo ko se pojavio od hrvatskog političkog vrha
Dodao je kako je Praljak, iako bez formalnog vojnog znanja, osobine dobrog vojskovođe pokazao u operaciji Lipanjska zora

 

Komemoracija Slobodanu Praljku održana je u ponedjeljak u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

 

"Slobodan Praljak bio je čovjek pun života, a nadasve je plijenio neskrivenim domoljubljem i bio nam je primjer do zadnjeg trenutka svog života. Bio je general koji je branio domovinu i čast vojske na čijem je čelu bio", rekao je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora general Pavao Miljavac, prenosi Hina.

 

Dodao je kako je Praljak, iako bez formalnog vojnog znanja, osobine dobrog vojskovođe pokazao u operaciji Lipanjska zora.

.

"Na žalost, suđenje u Haagu nije bila poštena bitka. U takvim okolnostima učinio je nevjerojatan potez dostojan samo povijesno najhrabrijih vojskovođa i hrvatskih vitezova.

Demonstrativno je odbacio optužbe protiv sebe da bi zaštito čast ljudi kojima je zapovijedao, nije se bojao poginuti. Sebi je demonstrativno oduzeo život pred zapanjenim očima onih koji su mu hladnokrvno nanosili nepravdu misleći da nema načina da ih pobijedi, ali nisu bili u pravu", rekao je Miljavac.

 

Oni, kazao je, nisu znali da Slobodan Praljak "ne zna za poraz i da uvijek pobjeđuje".

 

"Pao je za obranu voljene domovine kao ratnik, vojnik i general do zadnjeg daha. Generale i prijatelju, ponovno si zadužio Hrvatsku dugom koji se ničim ne može vratiti", poručio je Miljavac.

 

Saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman ustvrdio je kako "Slobodan Praljak ni jednu minutu nije želio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije niti bio".

 

"Njegov zadnji čin u haškoj sudnici nije bio teatralna gesta niti bijeg od odgovornosti za svoje čine niti gesta kukavice u strahu pred osudom niti potez očajnika koji u depresiji bježi od kazne. Njegova poruka kristalno je jasna: Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu", rekao je Tuđman.

 

Po njegovim riječima, presuda je jednako nepravedna prema žrtvama koje nisu dobile zadovoljštinu, jer nisu osuđeni zločinci koji su počinili zločin.

 

"Presuda je programirana manipulacija svjetskih moćnika i samoobmana međunarodne zajednice da će osuda političkog i zapovjednog vrha Hrvata u BiH na lažnim istinama donijeti pomirenje", zaključio je Tuđman.

 

Hrvatski glumac i redatelj Zlatko Vitez ustvrdio je kako će "Praljkovo ime zlatnim slovima biti upisano u hrvatsku povijest".

 

Komemoracija je započela Gundulićevom "Himnom slobodi" u interpretaciji Dragana Despota, a završila hrvatskom himnom "Lijepa naša" koju je izvela ženska klapa Drača iz Hercegovine.

 

Na komemoraciju su, među ostalim, došli hrvatski ministri obrane Damir Krstičević, hrvatski ministar branitelja Tomo Medved, Milijan Brkić, Vladimir Šeks, Luka Bebić, Davor Domazet Lošo, Dario Kordić, Ivan Penić, Zdravko Tomac, Pero Kovačević, Đuro Glogoški, Marko Perković Thompson, Mirko Norac, Andrija Hebrang.

 

Slobodan Praljak izvršio je samoubojstvo ispivši otrov u sudnici, pošto mu je Haški sud potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu u BiH 1993.-94.

 

Počast tim žrtvama u ponedjeljak u 17 sati odat će Inicijativa mladih za ljudska prava, koja poziva sve sugrađanke i sugrađane da joj se pridruže u paljenju svijeća od 17 do 18 sati na Trgu Francuske Republike u Zagrebu.

 

"Ovim aktom želimo pokazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut. Želimo preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina. Želimo im pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istovremeno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela", priopćila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

 

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook