Rano počela da se bavi muzikom

Htjela sam da budem ambasador: Evo koje fakultete je završila Neda Ukraden

Showbizz10.12.17, 14:32h

Htjela sam da budem ambasador: Evo koje fakultete je završila Neda Ukraden
Tek što je završila studije i posvetila se muzičkoj karijeri, dešava se preokret

 

Neda Ukraden jedina je pjevačica s domaće estrade koja se može pohvaliti da je završila dva državna fakulteta – engleski jezik i književnost i pravni u Sarajevu.

 

Rano je počela profesionalno da se bavi muzikom, sa 17 godina snimila je prve pjesme i postala slavna u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Iako je imala blistavu karijeru, nije odustajala od obrazovanja. Prvo je upisala studije engleskog jezika, koje je u roku završila i bila jedan od najboljih studenata.

 

– Kad je došlo vrijeme da upišem fakultet, bila sam u strašnoj dilemi. Htjela sam da upišem pravo, a moji su željeli da studiram medicinu. Međutim, moje društvo je upisalo jezike, pa sam ja zbog njih odlučila da upišem engleski, a s druge strane, bila sam oduševljena anglosaksonskom književnošću, pjesmama, piscima, Šekspirom pogotovo. Otac mi je govorio: „Ti ćeš po podne i uveče da budeš pjevačica, a šta ćeš da radiš prije podne? Od čega ćeš da živiš?" Bili su razočarani što nisam učila za ljekara, pogotovo moja baka, koja mi je govorila: „Šta će ti engleski, možeš da odeš u Englesku i tako naučiš jezik, a ne da studiraš“ – prisjetila se Neda.

 

Tek što je završila studije i posvetila se muzičkoj karijeri, dešava se preokret. Odlučila je preko noći da ispuni san i upiše Pravni fakultet.

 

– Pozvali su me da pjevam na brucoškoj večeri na Pravnom. I onako, kroz razgovor s jednim od asistenata, ja kažem: „E, mogla sam ja biti vaš kolega, ali eto, otišla sam na filozofiju.“ On mi odgovori: „Pa nije ti ni sad kasno. Šta ti fali, imaš tek 26 godina.“ Kad sam malo bolje razmislila, onda sam samoj sebi rekla: „Pa stvarno, šta bi mi falilo da sad upišem prava.“ I tako i uradim. Muzička karijera mi je krenula, nastupam širom zemlje, a došlo vrijeme da učim i polažem ispite.

 

Prvi ispit sam prijavila kod Đorđa Samardžića, veoma težak i obiman predmet. Znala sam da mi je ogroman minus što se bavim pjevanjem i da će me profesor s podozrenjem i omaložavanjem gledati, a toga je bilo mnogo. Toliko sam bila u strahu da se ne obrukam pred profesorom da sam cijeli udžbenik, čiji je Samardžić bio autor, naučila napamet. Dobila sam desetku! Čovjek je ustao i čestitao mi, svi su bili u šoku – priča Neda.

 

– Legle su mi studije prava, pa sam znala i po 17 sati da učim. Bila sam kampanjac jer nisam išla na predavanja nego sam vanredno polagala. Kad sam završila fakultet s visokim prosjekom, ostavili su me na međunarodnom pravu da budem asistent. Kad sam primala diplomu, rekla sam sebi: „Nedo, pa ti si stvarno čudo. Sad treba da okačiš mikrofon o klin i da lijepo negdje radiš kao ambasador.“ Nisam otišla u diplomatiju, ali jesam postala ambasador svoje zemlje zahvaljujući muzici koju pjevam – rekla je Neda.

 

(Express, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook